Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hétvégére mondanak derűt, borút, úgyhogy jobb, ha minden eshetőségre felkészülünk. Szerencsére annyi program lesz országszerte, hogy akkor sem kell kétségbe esnünk, ha esetleg a kertben nem találunk elfoglaltságot, vagy az időjárás nem kedvező a kinti munkához.

esős tavasz.jpg

Szombatra ragyogó napsütés, tavaszi meleg várható, úgyhogy érdemes kinti programokat szervezni. Vasárnaptól már jön a csapadék, ami viszont a kertünknek tesz jót.

DSC_0356.JPG

A tél hiányának eddigi legpozitívabb hozadéka, hogy nagyon korán előbújt a medvehagyma (Allium ursinum). Nem kis örömömre már két hete megjelent a piacon (legalábbis nálunk), éppen jókor, mert tél végi zöldhiányomat ilyenkor már sem a brokkoli, sem a káposzta nem képes kielégíteni. Csak a szép sötétzöld medvehagyma!

Végre itt a tavasz, sőt, az időjárást tekintve lassan a nyár is! A sok eső, hó után a felragyogó nap párába burkolja a reggeleket. A növények is feléledtek, a gyökerek felől egyre intenzívebb a nedvek áramlása a rügyek felé, míg már annyira megduzzadnak, hogy az apró hajtások szétfeszítik a téli kabátot.

P1070488.JPG

Az állatok is hálásak a melengető napsugarakért - a nélkülözéssel teli, lassú álomban töltött tél után egyre fürgébben látnak neki az ösztön diktálta tavaszi feladatoknak.

Csupán az emberi lény az, akinél nem történik semmi különleges. Ugyanakkor csörög reggel az ébresztőóra, mint télen, ugyanolyan ütemben végezzük a napi teendőinket, a munkaidő és az iskola ugyanakkor kezdődik, szinte csak az öltözködés terén vannak feltűnőbb változások.

IMG_0513.JPG

A hétvégén gyönyörű idő várható, így a kertészkedés mellett egyéb szabadtéri programokat is tervezhetünk.

- A gyepet ideje kicsit átgereblyézni, átszellőztetni, hogy a fűszálak gyökerei levegőhöz jussanak.

- A leandereket fokozatosan szoktathatjuk a kinti léthez, most, hogy már nem várhatók éjszakai fagyok. Ha már nagyon kinőtték a cserepüket, át is ültethetjük, de az is elég, ha a gyökérzetet kicsit visszavágjuk, és a régi edénybe visszaültetjük.

- Megkezdhetjük a szoba- és a dézsás növények tápoldatozását.

- Elvethetjük az illatos virágú kúszónövények magjait (pl. szagos bükköny, hajnalka).

- A virágládákat is elkezdhetjük beültetni, bár még nem olyan gazdag a palántaválaszték.

- Az ablakpárkányon dédelgetett fűszernövényeink is kikerülhetnek, és az egynyáriak palántáit is elültethetjük.

A hirtelen nyáriasra fordult jó idő a programszervezők fantáziáját is megmozgatta, úgyhogy van választék bőven.

Saját kert hiányában a budapestiek a Városligetben tehetik ma hasznossá magukat, ahol önkénteseket várnak közös virágültetésre: több mint 20 ezer virág telepítésével új rekord születhet. A lelkes kertészek fákat ültethetnek, játszótereket tisztíthatnak, a ligetben található padokat és sportpályákat festhetik le. Randipad is készül magyar költők, írók tollából született szerelmes idézetekkel. Még nem késő elindulni, részletek itt.

A Füvészkertben a hétvége a virágzó cseresznyefák ünnepe. A Sakura-programok egész napos szórakozást hozhatnak a kilátogató családoknak. Mindkét napon ingyenes vezetés, a részletes programok itt

Aki még nem tankolt fel eléggé medvehagymából, vasárnap Budaörsről indulhat egy 12 km-es túrára. Az utóbbi években akkora divat lett e korai vitaminbomba gyűjtése, hogy egy-egy ilyen szervezett szedésen tömegek vesznek részt. Ezért változtak a szabályok is: egy ember egy nap max. 2 kg-ot gyűjthet engedély nélkül, és ügyelni kell arra is, hogy ne hagymástól tépjük ki a növényeket. A túra részletei itt.

Gyenesdiáson egész hétvégén Rügyfakadás-Tavaszünnep fesztivál főzéssel, kirándulással, jó hangulattal.

Április 22. a Föld Napja, de a rendezvények már a hétvégén elkezdődnek országszerte. Vasárnap Budapesten a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében egész napos természetismereti vetélkedő gyerekeknek a Pál-völgyi kőfejtőbenA Föld Napjához kapcsolódó egyéb programok közül pedig itt lehet szemezgetni.

Jó hétvégét!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek