Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ne tévesszen meg senkit a cím, a Kapanyél továbbra is elsősorban a növénybarátok blogja, de néha a kertésznek is enni, sőt főzni kell. Az előző poszt a bizonyíték a kakukkfű étvágygerjesztő hatására: miközben írtam, gyorsan el is döntöttem, hogy ebédre a saját találmány tonhalas tészta lesz jó sok kakukkfűvel.

Legalábbis a rómaiak így tartották. Ezek szerint Magyarországon jó élni, mert éghajlatilag országszerte adottak a gesztenyetermesztés feltételei: az évi 10°C-os középhőmérséklet mellett még a fagyok sem károsítják különösebben. Szeret is itt lenni, amit jól bizonyít, hogy bár egy legenda szerint Mátyás király felesége, Beatrix hozta Itáliából a 15. században, valójában a szelídgesztenye őshonos a Kárpát-medencében.

Okra (bámia)

Nyár közepén anyukám büszkén mutatott néhány apró növénykére a kertjében. Nem látszottak túlzottan érdekesnek, de azért csak megkérdeztem, mik ezek. Okrák. Orkok? Nem, okrák...

Új-zélandi spenót

Gyerekkoromban utáltam a spenótot. Pontosabban óvodás koromig nagyon szerettem, ezután jött egy hosszabb szünet, amikor rá sem bírtam nézni. Majd felnőtt fejjel ettem újra, és ismét megszerettem, de ekkor még csak a tányéromon láttam, nem foglalkoztam azzal, hogy néz ki maga a növény. Néhány éve már én is vettem spenótmagot, kipróbáltam az új-zélandi spenótot (Tetragonia tetragonioides) is.

Közönséges spenót

Az áprilisban elvetett csillagtök (patisszon vagy püspökkalap) most már folyamatosan szedhető. Ez a Dél- és Közép-Amerikából származó, melegigényes, lágy szárú tökféle főként Franciaországban és a mediterrán országokban közkedvelt, de nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A piacokon manapság már egész nyáron kapható. Húsa kellemesen ropogós, íze semleges, így nagyon sokféleképpen elkészíthető, hiszen minden csak a fűszerezésen múlik.

A zsenge példányokat meghámozni sem kell, a nagyobbakat viszont igen, és a magjukat is ki kell szedni. A frissen szedett fejek hűtőben 8-10 napig elállnak. Augusztus végétől már nem szedem, hagyom 1-2 kg-osra megnőni. Betakarításkor a kocsány levágott végére gyertyát csepegtetek, a pincébe teszem, ahol februárig is eláll.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek