Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jól jöhet ez az információ így Valentin-nap előtt. Olvassuk csak!

"Gyakorlati tananyag

Reszeljenek meg két vöröshagymát, törjék meg a fokhagymát mozsárban: nem, lányok, a vöröshagyma, a fokhagyma nem büdös, földi gyümölcs mind a kettő, s illatos. Vágják jó apróra a cigánypetrezselymet, a pár paradicsomot, az édeshagymát és a fél pirospaprikát. Keverjék össze az egészet olajban, és tegyék félre ezt a dús, zamatos mártást. (Ezek a szamarak azt mondják, büdös a vöröshagyma, tudják is ezek, mi a tiszta illat! Vadinho nyersen is szerette a vöröshagymát, és a csókja perzselt.)" (Jorge Amado: Flor asszony két férje)

Pedig sokan félnek a hagymától erős szaga miatt, és semmiképpen sem ajánlják, hogy randi előtt vagy alatt hagymás ételeket együnk. A fenti idézet fényében lehet, hogy csak a hozzáállásunkkal van baj. Mindenesetre vállalkozó kedvű olvasóinknak segíthet az alábbi hagyma-összeállítás, hogy kikísérletezzék, melyiktől mennyire perzsel a csók...

... mi a jó nekik, és nekünk is. A barnamedvék téli álmukból felébredve magabiztosan találják meg az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos rokonát, a medvehagymát (Allium ursinum). Jól belakmároznak belőle, így turbózzák fel legyengült szervezetüket a tavasz kezdetén.
Az ember is így van ezzel, legalábbis én biztosan: alig várom, hogy megjelenjen a piacon, lepukkant testem, lelkem felvidul, az első csomaggal pedig rendszerint már hazafelé végzek is. Ha viszont nem a piacon vesszük, résen kell lennünk, mert a levelek nagyon hasonlítanak a gyöngyvirágéra, ezért a tapasztalatlan gyűjtő könnyen pórul járhat, hiszen ez utóbbi levelek rendkívül mérgezőek. Igaz, az erős fokhagymaillat segíthet a döntésben, de ránézésre nem lehetünk biztosak a dolgunkban. Tegyünk is egy próbát: az alábbi képeken a medvehagyma és a gyöngyvirág levelei láthatók. Melyik a melyik?

Akinek még nincsen tele a fagyasztója, hűtője, gyomra (másról nem is beszélve) a medvehagymával, íme két nagyszerű program a hétvégére:

Az Orfűi Medvehagyma Fesztivál már ma elkezdődik, a részletes programot megtaláljátok itt.

A másik a szombaton kezdődő Medvehagyma Napok Bakonybélben, melyet idén már negyedik alkalommal rendeznek meg. A két napos program részletesen itt olvasható.

Mindkét helyszín gyönyörű, ha tehetitek, menjetek, szedjétek, egyétek a medvehagymát, vagy csak egyszerűen hemperegjetek meg benne! 

Jónak és hasznosnak tartom a medvehagyma bemutatását. Én főzeléket, salátát és levest készítettem belőle.

Felhasználásához javaslom még a KISALFÖLD c. napilap gasztromagazin mellékletének (2010. június 2.) receptjeit:

Medvehagyma

Talán 3 éve lehetett, hogy a piacon meglepetten láttam: gyöngyviráglevelet árulnak! Aztán a néni felvilágosított, hogy az medvehagyma, és rábeszélt, hogy vegyek egy csomaggal, mert nagyon finom és egészséges. Igaza volt. Azóta alig várom a március közepét-végét, amikor rövid ideig kapható ez a zöld finomság.

Magyarországon tömegesen a Mecsekben terem, legkorábban Orfű környékén, ahol külön Medvehagyma Fesztivált is rendeznek (idén ápr. 15-17-ig). Egyébként gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében találjuk meg. Levele nagyon hasonlít a májusi gyöngyvirágéra (én is annak néztem), ezért nagyon kell vigyázni, ha magunk gyűjtjük, mert ez utóbbi rendkívül mérgező! Ha biztosra akarunk menni, dörzsöljük meg vagy tépjük el a levelet: ha fokhagymaszagú, akkor nem gyöngyvirág.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek