Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tél hiányának eddigi legpozitívabb hozadéka, hogy nagyon korán előbújt a medvehagyma (Allium ursinum). Nem kis örömömre már két hete megjelent a piacon (legalábbis nálunk), éppen jókor, mert tél végi zöldhiányomat ilyenkor már sem a brokkoli, sem a káposzta nem képes kielégíteni. Csak a szép sötétzöld medvehagyma!

Bár a meteorológusok szombatra szeles, borús időt mondanak, ne adjuk fel a reményt! A hétvégén annyi érdekes program ígérkezik, hogy inkább hallgassunk a skandináv bölcsességre, mely szerint nincs rossz idő, csak nem jól öltöztünk fel.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében szombaton több program közül is válogathatnak a szabadba vágyók. Az őszi kikerics most nyílik több helyen, így az Ipoly-völgyben és Kisorosziban is őszikikerics-túrán vehetnek részt e virág szerelmesei.

őszi kikerics.jpg

Virgonckodás a hó alatt

Még legalább egy bő hónap hátravan a télből, de a fagyos talajban a legkorábbi hagymások már mozgolódnak. Elsők közt a hóvirág, a magyar kikerics és a téltemető nyílik. E fura szerzeteket az sem zavarja, ha a hó alól kell virágaiknak előküszködni magukat. Koraiságukkal a növényvilág csodáinak második vonalába tartoznak, mert az igazi harcosok olyanok, mint az örökké fagyos területeken élő havasi vérmoszat.

BIG_0003851689.jpg

Ők festik déltájban rubinvörösre az alpesi hómezőket, a melegben felélednek, de életük zömét jeges dermedtségben töltik. Vannak olyan moszatok is, amelyek vidáman élnek a 85 fokos gejzírek vizében, míg az aktív növényi élet számára hőmérsékleti küszöbnek számít a 0-55 fokon kívüli hőmérsékleti tartomány.

... mi a jó nekik, és nekünk is. A barnamedvék téli álmukból felébredve magabiztosan találják meg az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos rokonát, a medvehagymát (Allium ursinum). Jól belakmároznak belőle, így turbózzák fel legyengült szervezetüket a tavasz kezdetén.
Az ember is így van ezzel, legalábbis én biztosan: alig várom, hogy megjelenjen a piacon, lepukkant testem, lelkem felvidul, az első csomaggal pedig rendszerint már hazafelé végzek is. Ha viszont nem a piacon vesszük, résen kell lennünk, mert a levelek nagyon hasonlítanak a gyöngyvirágéra, ezért a tapasztalatlan gyűjtő könnyen pórul járhat, hiszen ez utóbbi levelek rendkívül mérgezőek. Igaz, az erős fokhagymaillat segíthet a döntésben, de ránézésre nem lehetünk biztosak a dolgunkban. Tegyünk is egy próbát: az alábbi képeken a medvehagyma és a gyöngyvirág levelei láthatók. Melyik a melyik?

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek