Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

régi népélet naptára fokhagyma káposzta fecske tavasz

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 21. (Benedek): A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat. A néphit úgy tartja, a Benedek napján duggatott fokhagyma elűzi a boszorkányt.

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposzta és a káposztafélék vetését e napon végezték. Szlavóniában úgy tartják, ha távolabb esik a gazda földje, vigyázni kell, hogy útközben ne találkozzon kakassal, mert a káposzta helyett repce nő majd.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): Jézus fogantatásának ünnepe a fák oltásának, szemzésének napja. Ekkor lehet palántát ültetni, a fákat tisztogatni. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha rossz idő van, rossz tavasz, ha derült az idő, bő termés várható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A június növénye címre méltán számíthat a tűzliliom (Lilium bulbiferum). Vannak nála pompásabbak, illatosabbak is, de azért el kell ismerni, hogy nagyon jól mutat egy tűzliliomsor. Ahogy más liliomok, úgy ez is nyár elején bont elegáns virágot. Falusi környezetben júniusi utcadísznek is tartják, ilyenkor csinos sorfalat alkot a kerítés előtt, vagy a vizes árok mellett. De nagyon jól mutatnak a kertben, a sötét hátteret adó cserjék tövében. A botanikusok a liliomfélék legalább száz faját ismerik, a kertészek pedig számtalan hibridjét nevelik.

Májusra már be is fejeződik a télvégi, első "hagymásroham". E növénycsoport azonban évközben is képes csodákra. Érdemes nyitott szemmel válogatni nemcsak a piacokon, szakkereskedésekben, de a nagyobb élelmiszerboltok díszhagyma-kínálatából is. Egy-egy ilyen készlet ugyanis néha rejt különlegességeket. Akinek helye van a kertben e rejtélyes növényekre, próbálkozzon velük. De a balkonon is jól mutatnak, ha egy nagyobb edényben elég mélyre sikerül nyomni a hagymát. Sokféle módon lehet őket csoportosítani; alant az ültetési időben bizonytalanoknak szeretnénk segíteni.

A tulipánok nagyon szépek, de májusra vége dicsőségüknek

A hagymazöldségek délceg virágait és nyers valójában nem mindig kellemetes hagymaillatát sokan ismerik. A zöldségesnél is megvásárolható kommersz hagymák mellett vannak azonban olyan különlegességek, amelyek termesztésével érdemes a díszkertekben is próbálkozni.

Manapság a nagyobb szuper-, hipermarketekben (amíg még vannak), ill. sok piacon egész télen kaphatók friss, cserepes fűszernövények, melyeket az ablakpárkányon nevelni nem kell félnetek, jó lesz!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek