Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Faültető Farkas napja

Egy kínai közmondás szerint "a legjobb időpont a faültetésre 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont ma van". Ráadásul október 31. Faültető Farkas napja is, úgyhogy minden amellett szól, hogy a most még várhatóan kellemes időt kihasználjuk néhány facsemete telepítésére.

faültetés.jpg

Amint lehullottak a falevelek, indul a szabadgyökeres faiskolai szezon. Ha gyümölcsfa beszerzésére szánják el magukat, akkor ennek ideje az ősz. Az ilyenkor telepített oltványok erednek meg a legjobban. Amíg a földlabdás csemete bármikor ültethető, a szabadgyökeres csak akkor, ha a fa nyugalmi állapotban van.

A telepítés a választással kezdődik.jpgA telepítés a kiválasztással kezdődik

A gyümölcsfajták kiválasztásakor a kert talajának és mikroklímájának figyelembevételével kell magáról a fajról dönteni. A gyümölcsfák többsége oltvány, ami azt jelenti, hogy e házasságba más faj, fajta adja a gyökeret, és más a nemes termő részt. Az adott oltvány alkotórészeinek ismerete azért fontos, mert például azonos fajta más-más alanyra oltva megélhet meszes vagy köves, netán homokos talajon is.

Ködös, párás, borongós, de még fagymentes idő várható a hétvégén, úgyhogy még mindig lehet a kertben tenni-venni, de akár trópusi hangulatú programokat is választhatunk a szürkeség helyett.

P4140559[1].JPG

Fagyteszt után

Átestek a telelőhelyükről kertbe, balkonra helyezett növények az első komolyabb fagyteszten, mostanra kiderült, melyik mennyire bírja a mínuszokat. A túl bátor hobbikertészek már számolhatják veszteségeiket. A mostani mínusz 4-9 fokos fagyok még nem az utolsó tavaszi hidegek, fagyos napokra akár még májusban is lehet számítani, így az érzékeny növényeket csak akkor érdemes kirakni a szabadba, ha takarásukról, védett helyre vitelükről bármikor tudunk gondoskodni. Az enyéim mobil ládában voltak, éjszakára becipeltük őket, s nappal költöztek vissza.

A macska melegen tartja a növényt

Gyermekek a facsúcson

A hobbikertészek többsége számára a növényvédelem és a metszés jelenti az igaz kihívást. Pedig egyik sem ördöngösség, megtanulható. A bonyolultabb ügynek a metszés számít. A pontos és hatékony metszéshez ismerni kell a növény külső és a belső igényeit, tulajdonságait: aki hibázik, súlyos árat fizethet.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek