Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fagyok után

Érdemes az otthoni kertészlegendáriumokba a 2013. március 16-i rubrikához bejegyezni a mínusz 18,2 fokos hidegrekordot. Ráadásul ez volt a 2012/2013-s tél (eddigi) leghidegebb napja is. Az biztos, hogy a növények is megsínylették a mögöttünk álló szeles, fagyos hétvégét. A sorból kidőlt tujákat egyszerűen vissza kell rángatni helyükre és kötelekkel, karókkal rögzíteni. Általában sikeres lesz az akció, ha az elkövetkező szezonban extra vizet és műtrágyát kap a megbillent növény.

A kidőlt tuját gyorsan a helyére kellene állítani.JPGA kidőlt tuját gyorsan a helyére kell állítani

Kora tavaszi fagylutri

Bár még a tél vége van közelebb mint a tavasz, az ünnepi hétvége időjárása még ilyenkor is különlegesnek számít. A bejegyzés írásakor még csak cseppekben zuhogott az égi áldás, de a baljós előrejelzések nem is kevés havat ígértek. Ez még nem is lenne baj, az ébredező kerti növényekre ennél rosszabbat hozhatnak az éjszakai -8-10 fokos jelentős fagyok. Az biztos, hogy az idén is jobban járnak a lusta kertészek, akik a metszést az utolsó pillanatra hagyva még válogathatnak az épen maradó rügyek között.

Későtt jött hó alatt a kert, pedig már hajtanak a rügyek.jpgKésőn jött hó alatt a kert, pedig már hajtanak a rügyek

Fagyra várva

Ha nem jó az időzítés, az első fagyteszten kényszerből áteshetnek a telelőhelyükre készülődő, a kertben, balkonon élő kényesebb növények, és kiderül, melyik mennyire bírja a mínuszokat. Számos pozsgás növénynek már a plusz 5-6 fokos hűvös is megárt, ezekkel nem szabad várni, már most védettebb helyet kell nekik találni. Ha kint maradnak, akkor a túl bátor hobbikertészek már számolhatják veszteségeiket. Ha megtörtént a baj, máris gondolkodni lehet a pótláson.

DSCF8530.JPGA futómuskátlit nem érdemes teleltetni

Fagyteszt után

Átestek a telelőhelyükről kertbe, balkonra helyezett növények az első komolyabb fagyteszten, mostanra kiderült, melyik mennyire bírja a mínuszokat. A túl bátor hobbikertészek már számolhatják veszteségeiket. A mostani mínusz 4-9 fokos fagyok még nem az utolsó tavaszi hidegek, fagyos napokra akár még májusban is lehet számítani, így az érzékeny növényeket csak akkor érdemes kirakni a szabadba, ha takarásukról, védett helyre vitelükről bármikor tudunk gondoskodni. Az enyéim mobil ládában voltak, éjszakára becipeltük őket, s nappal költöztek vissza.

A macska melegen tartja a növényt

Biztosnak tűnik, hogy a korai kajszik és meggyek megfáztak a fagyos időben. A gyümölcskertészek klímakamrás kísérleteiből kiderült, hogy e fajtáknak már a január végi -18°C-os fagy is betett. A számláláskor arra jutottak, hogy a kajsziknál a rügyek fele már biztosan elfagyott, a korai meggyeknél ez az arány harminc százalék.

A szilvának egyelőre nem ártott a fagy

Valószínűleg ennél nagyobb lesz a kár, mert a vizsgálat után keményebb hidegek következtek. Egyébként otthon is ellenőrizhető a gyümölcsfa, csak egy-két vesszőt le kell vágni és szobahőmérsékleten vízbe állítani. Az eredmény azonban csalóka lehet, mert attól függetlenül, hogy kihajt a virág, még nem biztos, hogy termést is hoz. Viszont a virágos ág most jól mutat.

A hideg egyébként a frászt hozta a gyümölcstermelőkre, merthogy a fagyokat megelőző hetek szokatlanul meleg időjárásának köszönhetően sok fa már elkezdte hizlalni a rügyeit. A Magyarországon köztermesztésben lévő gyümölcsöknek, ha jó kondícióban vannak, meg sem kottyan a -20°C alatti hőmérséklet. A gyümölcsfáknak a legjobb az lenne, ha november végétől februárig a fagyos napokat nem váltogatná meleg.
Ha ugyanis melegszik az idő, kilép a fa a mély nyugalmi állapotból, a rügyek is dagadoznak, és ha ekkor érkezik a hideg, bizony már baj lehet, s az adott szezonban az elfagyott rügyeket kevés faj tudja pótolni. Most sem a várható hideg mértékével volt baj, hanem az addigi enyhe téllel, ugyanis sok helyütt, főleg az épületekhez közeli melegebb részeken a fák már tavaszt éreztek.

A gyakorlott kajszitulajdonosok azt mondják, nagy kérdés, milyen a növények kondíciója? Ha jó állapotban vannak, akkor némi veszteséggel túlélik a csapást, ha nem, akkor az idén kevés lesz a lekvárnak való. Megnyugtatásként azért ide kívánkozik: rekordtermést könyvelhetnek el, ha minden tizedik virágból termés lesz.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek