Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Állandóan visszatérő olvasói kérdés, mit lehet tenni, amikor megjelenik a "fű a fűben", azaz a tökéletesre tervezett szép zöld gyepben egyszer csak a gyomok, köztük is az egyik legagresszívebb talpas muhar veszi át a főszerepet.

gazon-hidcote.jpgItt nincs

Ez az elterülő tarackhoz hasonló, de vastagabb levélzetű "szörnyeteg" egynyári növény, tehát télen kifagy. Tavasszal viszont újult erővel tör elő, úgyhogy ha meglátjuk a fűben, azonnal nekiállhatunk kihúzkodni. Ha késlekedünk, 1-2 nap alatt képes felmagzani, és szinte kezelhetetlenné válik.

A márciusi téli beköszönés után másodszor is újraindul az időjárás, ezúttal a nyári. Mostanában nagy a sietség a növényi szállítószövetekben, de sajnos az edénynyalábok áteresztőképessége adott, ahogy a nedvek haladási sebessége. A növények többsége az elmúlt hidegben kissé lelassult, de most nagyobb vehemenciával próbálja utolérni magát. E nagy sietségben a hobbikertész egyet tehet, igyekszik a szükséges tápanyagot elővarázsolni. (Igaz az is, hogy ezt már hetekkel ezelőtt meg kellett tenni, hogy most ott és olyan állapotban legyen, amilyenre a növénynek szüksége van.)

Jó tápanyaggazdálkodás-szép gyep.jpgJó tápanyag-gazdálkodás - szép gyep

MTD_Fejlec_02.jpg

A mostani és még várható csapadékmennyiség ha másnak nem is, a fű (és a gyomok) növekedésének mindenképpen kedvez. Így a fűnyírás is a gyakori tennivalók közé tartozik, főleg, hogy a gyepnek amúgy is az az ideális, ha gyakrabban nyírjuk rövidebbre, mintha ritkábban, és így magasabb szálakat hagyunk.

WG_Landw_Rasenmaeher_Frau_39L 2.jpg

A gyepet évszaktól függően különböző magasságúra érdemes vágni: nyáron 5-8 cm, ősszel rövidebb az ideális. Mivel nyáron heti rendszerességgel végzendő kerti munkáról van szó, nagyon fontos a megfelelő eszköz kiválasztása.

Tudta, hogy a fű nem azonos a pázsittal? Első pillantásra talán nem feltűnő, de ha közelebbről megnézzük a gyepet vagy pázsitot, látszik, hogy a távolról egységes felület nem azonos növénykékből áll, a pázsitot különböző füvek alkotják. A köznyelvben gyakran nem különböztetjük meg a gyep és pázsit elnevezést sem, pedig a kettő nem ugyanaz. Gyep a rét, legelő, kaszáló területe, amelyet kaszálunk, ha magasra nőtt a növényállománya. Ezzel szemben a pázsitot rendszeresen nyírjuk, a hajtások kis részét vágjuk le. A megkülönböztetés tehát a nyíráson alapul.

pázsit8.jpg

IMG_9921.JPGJókai-kert

A nagy hőség elmúltával itt az ideje az őszi gyepgondozásnak. Az aszályos nyár sok helyen megviselte a füvet, a kiszáradt foltokat most lehet újravetni, mert a talaj még elég meleg ahhoz, hogy a fűmag gyorsan kicsírázzon.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek