Tudta, hogy a fű nem azonos a pázsittal? Első pillantásra talán nem feltűnő, de ha közelebbről megnézzük a gyepet vagy pázsitot, látszik, hogy a távolról egységes felület nem azonos növénykékből áll, a pázsitot különböző füvek alkotják. A köznyelvben gyakran nem különböztetjük meg a gyep és pázsit elnevezést sem, pedig a kettő nem ugyanaz. Gyep a rét, legelő, kaszáló területe, amelyet kaszálunk, ha magasra nőtt a növényállománya. Ezzel szemben a pázsitot rendszeresen nyírjuk, a hajtások kis részét vágjuk le. A megkülönböztetés tehát a nyíráson alapul.

pázsit8.jpg

Minden kerthez hozzátartozik a zöld szőnyeg, amely nyáron hűti a levegőt, oxigént termel, csökkenti a port, egységet teremt a különböző kertrészek között és kedvelt pihenőhely vagy sportpálya.

pázsit11.jpg

Ha a pázsit fűfajait az igénybevételhez igazítva választjuk meg, majd a fűfajok igényei szerint szakszerűen, rendszeresen gondozzuk, a zöld felület harmonikus, dús, esztétikus, szép megjelenésű lesz, jól bírja a terhelést is.

VF-Pázsit-10.jpgA pázsit gondozásához a rendszeres nyírás, öntözés mellett a tápanyag-utánpótlás is hozzátartozik, hiszen a pázsit a leggondosabban előkészített talajból is maximum két év alatt elhasználja a tápanyagokat. A rendszeres nyírással szerves anyagot vonunk el a területről, mulcsozással ugyan egy részét visszajuttathatjuk, de ez nem mindenhol oldható meg.  A fű a nyírás következtében jelentős asszimiláló zöldtömeget veszít, melyre több hajtás és levél fejlesztésével reagál. A növekedéshez, sarjadáshoz és hajtásképzéshez azonban elengedhetetlen a megfelelő tápanyagellátás. Minél gyakrabban nyírjuk a füvet, annál gyakrabban kell a táplálék az energia pótlására. A vágás után 2-3 nappal pótoljuk az elhasznált tápanyagokat. A fű gyenge tápanyagellátás mellett kiritkul, megfakul.

A szép zöld szín és tömött pázsit feltétele a megfelelő tápelemek kijuttatása. A füveknek legnagyobb arányban nitrogénre van szükségük, a tenyészidőszakban több részletben (minimum 4-5 alkalommal, de az optimális a 6-7) kijuttatva, de a foszfor, kálium és mikroelemek adagolását sem szabad elhanyagolni, a megfelelő gyökérfejlődés, erősebb szárazságtűrés és télállóság érdekében. A barna foltok kialakulásának káliumhiány is lehet az oka.

A tápanyagot szilárd vagy folyékony formában juttathatjuk ki. A szilárd műtrágyák, különösen a tartós hatásúak általában színes golyók, amelyek lassan adják le a tápanyagokat, sokáig hevernek a földön. Sajnos kis gyerekek, házi négylábú kedvencek előszeretettel gyűjtik össze, játszanak vele, és félő, hogy megkóstolják. Kényelmes, hogy ritkán kell kiszórni, de ezáltal nem tudjuk a tápanyagellátást a körülményekhez igazítani (csapadékosabb vagy nagyon forró nyár). A szemcsék kiszóráskor gurulnak, kiszóróberendezésnél repülnek, könnyen olyan helyre is juttatunk, ahová nem akartunk, pl. utakra, de ha kerti tóba vagy kényesebb növény pl. rododendron alá kerül, kárt is okozhat. A szilárd műtrágyák másik nagy veszélye a perzselés. Ha valahová több kerül, pl. talajmélyedésbe, könnyen perzselést okoz. Az egyenetlen kiszórás következménye a változó színű terület.

A folyékony tápoldatot ezzel szemben mindig a növény kondíciójához és az időjárási viszonyokhoz igazítva adagolhatjuk, a kijuttatás az öntözővízzel együtt történik, tehát egyenletes lesz. A fű száradás után azonnal használható, sem kisgyermeknek, sem állatnak nem jelent veszélyt. (Kis rágcsálókat pl. tengerimalacot, kitehetjük a megszáradt fűbe játszani, nyugodtan legelhetnek.) 

pázsit2.jpg

A kijuttatás nem csak az automata öntözőberendezéssel és tápoldat-szivattyúval ellátott rendszereknél egyszerű. Kisebb felületen egészséges testedzés, ha kannával locsoljuk ki a tápszert. Osszuk fel a gyepet kb. 10 m2-es területekre, ekkora helyre már könnyen egyenletesen öntözzük ki a 10 liter vízbe tett 2,5 dl tápoldatot.

Ha egy hordóban vagy tartályban bekeverjük a területre szükséges tápoldatot a megfelelő mennyiségű vízzel, egy szivattyúval a szokásos öntözési módszerekkel, egyenletesen juttatjuk ki a tápanyagokat. Az előre betárolt öntözővíz biztosan nem lesz hideg, ezzel is kíméljük a pázsitot a nyári kánikulában. 100 m2  gyepfelületre 2,5 liter VITAFLÓRA Pázsit tápoldat szükséges, minimálisan 100 liter öntözővízben kijuttatva. Megfelelő hígításban nincs perzselési veszély, mint a hagyományos műtrágyáknál. A tápoldatozás után a pázsitot alaposan öntözzük meg, hogy a tápoldat az egész területen egyenletesen oszoljon el. Célszerű a tápoldatozást és a locsolást az esti órákra időzíteni, ezzel csökkenthető a párolgási veszteség. A VITAFLÓRA Pázsit tápoldat serkenti a füvek gyökérfejlődését, növeli a zöldtömeget, erősíti a lépésállóságot, a fű terhelhetőségét, ellenálló képességét a betegségekkel, faggyal és szárazsággal szemben.

pázsit9.JPG

A tápanyag-utánpótlást a talajadottságoktól függően 2-4 hetente ismételjük meg, de legalább minden második nyírás után. Ne feledjük, a nyírással tápanyagot vonunk ki a körforgásból, ezt pótolnunk kell.

A tömött, sűrű fűben nehezebben telepszik meg a gyom és a moha. Könnyen megcáfolhatjuk a szólást, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb.

VF-Pázsit-50.jpg

A VITAFLÓRA Pázsit tápoldatot a Kapanyél olvasói most akciósan rendelhetik meg közvetlenül a gyártótól. Részletek itt.