Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Indul a fűnyírás

Ha a fűnyírásnak lenne hagyománya, akkor csak Szent György napján, április 24-én kellene kezdeni tologatni a gépet. Már csak azért is, mert átlagos évben a pásztorember ilyenkor ereszti ki a legelőre jószágait. A tapasztalat szerint ugyanis ekkor már képes eltartani az állatot a friss növekmény. Az okoskodást a hobbikertészek nyelvére fordítva: április végén már biztosan elő kell venni a fűnyírót. Sok öntevékeny kerttulajdonos számára a fűnyírás jelenti a kertészkedés csúcsát. Ez csak részben igaz, de nagyon fontos, hogy e rabszolgamunkához milyen segítséget, gépet választunk.

150_Years_of_Mowers_-_In_the_park-e1393173020673_1.jpgA fűnyíróknak múzeumuk is van

Ha kertünket felkészítettük már a télre, ideje eltenni a szerszámokat is. Amennyiben az utolsó fűnyírás után nem tettük meg, akkor most tisztítsuk meg a fűnyírót: kefével távolítsuk el a rátapadt fűmaradványokat, és ellenőrizzük a késeket, hátha újra kell élezni őket. A benzines fűnyírót lehetőleg üres tartállyal tegyük el.

A kerti locsolócsövet se hagyjuk kint, nehogy a fagy megrepessze, inkább összetekerve akasszuk fel a szerszámos kamrában, sufniban, garázsban, kinek mije van. Ha nincs, építhetünk is egy kis helyeset, pl. ilyet:

házikó.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

Előző posztunkban a kisebb gyepfelülettel birkózóknak ajánlottunk fűnyírókat, de azokról sem feledkezhetünk meg, akik nagyobb területet birtokolnak.

250 m2 felett már szükség lehet egy erősebb, benzinmotoros gépre, mellyel - kábel hiányában - szabadon tudunk dolgozni. A nagy teljesítményű 4-ütemű motor normál benzinnel és megfelelő motorolajjal működik.

Aki kényelmesebb megoldást keres, megtalálja a fűnyírókat önjáró kivitelben is, így nem kell tolni a gépet, hiszen magától megy. A megfelelő modell kiválasztásához célszerű figyelembe venni még a gyepfelületünk méretét, hiszen a vágásszélességet és a gyűjtő kapacitását is ez alapján tudjuk kiválasztani. A vágószélességtől és a fűgyűjtő kapacitásától függ, mennyi időt kell fűnyírással töltenünk. Minél nagyobb ez a két érték, annál rövidebb ideig tart a fűnyírás.

vágószélesség szerint.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

A mostani és még várható csapadékmennyiség ha másnak nem is, a fű (és a gyomok) növekedésének mindenképpen kedvez. Így a fűnyírás is a gyakori tennivalók közé tartozik, főleg, hogy a gyepnek amúgy is az az ideális, ha gyakrabban nyírjuk rövidebbre, mintha ritkábban, és így magasabb szálakat hagyunk.

WG_Landw_Rasenmaeher_Frau_39L 2.jpg

A gyepet évszaktól függően különböző magasságúra érdemes vágni: nyáron 5-8 cm, ősszel rövidebb az ideális. Mivel nyáron heti rendszerességgel végzendő kerti munkáról van szó, nagyon fontos a megfelelő eszköz kiválasztása.

Trendi kertek 2013-ban

Az ősz az iskolakezdés és a levélhullás mellett a kertészeti kiállítások és vásárok időszaka. A világban sok helyen ilyenkor gyűjtik össze a kertbarátok az ötleteket, inspirációkat kertjük, környezetük jövő évi kialakításához. A Hortus Hungaricusig még egy kicsit várni kell, de a türelmetlenebbek már a napokban megtudhatták Kölnben, mi lesz a trend a kertekben 2013-ban. Szeptember 2-4-ig tartott a Spoga Gafa Kertészeti Kiállítás.

gartenmesse-9.jpg

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek