Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ki gondolná, hogy krumplit ásó és kapa nélkül is lehet vetni?! Pedig. Én sem hittem benne, amikor először olvastam róla, aztán kipróbáltam, és működik!

Vető paraszt, Hódmezővásárhely, 1907

Március - Böjtmás hava

13. hét:

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposztaültetést e napon végezték.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): E napon kell a fákat oltani. A palántaültetés, fatisztogatás napja is egyben. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha derült az idő, bő termés várható. "Gyümölcsoltó hidege, téli hónapnak megölője."

Reggelente egyre többször jelennek meg az ablakpárkányunkon a cinkék, sokszor be is kopognak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, "hazajöttek" és szólnak, hogy éhesek. Pedig csak az üvegen levő apró rovarokat kapkodják, ill. a saját tükörképüket "fenyegetik", és eközben koppan a csőrük az ablaküveghez, ahogy az MME honlapján olvashatjuk.

Cinikék-2012-18.JPG

Azért nem baj, ha már most elkezdjük etetni őket, nem fogják visszautasítani a finom falatokat. Viszont, ha belekezdtünk, már felelősséggel tartozunk az odaszoktatott madarakért, ezért tavaszig (március vége, április eleje) folyamatosan táplálnunk kell őket. Van is kit, mert szerencsére az amúgy is gazdagnak számító hazai madárvilágból sok faj kedveli a lakott területeket.

Erre a hétvégére is igazi kertészkedős-kirándulós időt ígérnek, úgyhogy ne ücsörögjünk a szobában!

P1020138 másolata.JPG

- Ha még nem tettük, a dáliagumókat szedjük fel, és tegyük száraz, hűvös helyre. A kardvirággal és a gumós begóniával is ez a tennivaló. Gumóikat legjobb, ha homokba tesszük.

- Most ültethetünk még bogyósgyümölcsű bokrokat, szabadgyökerű gyümölcsfákat, cserjéket, rózsákat.

- A földiszeder vesszőit vágjuk le, és a nyesedéket hagyjuk a bokor alatt, mert véd a fagytól.

- A balkonládákba is most ültethetjük a teraszra, erkélyre szánt virágok hagymáit.

- A gyepről folyamatosan szedjük fel a lehullott leveleket, de a fák, bokrok tövében hagyjuk ott. A hasznos rovarok áttelelhetnek az avarban.

Szerencsére ezen a hétvégén is sok program közül válogathatunk:

Aki szeret kirándulni, és éppen Baján van, 10-kor még elérheti a Gemenc Zrt. Kikötőjéből induló sétahajót, amely az Avartaposó túra helyszínére viszi az érdeklődőket.

Eger közelében, Szarvaskőben szombaton a csipkebogyóé a főszerep: lehet túrázni, csipkebogyót szedni, hecsedlit főzni. Programok itt.

Noszvajon a birsünnepen sajátíthatjuk el a birsalmasajt készítésének fortélyait, és aki nem evett még birsalmás bablevest, szintén ott a helye!

A Hortobágyon egész hétvégén Daruünnep. A komolyabb fagyokig nálunk maradó darvak száma az utóbbi időkben már 80-100 ezerre nőtt, így elképzelhető, micsoda látvány, amikor késő délután csapatokban húznak a halastavakhoz, ahol az éjszakákat töltik. További részletek itt.

A másik nagyon látványos esemény a hétvégén Tatán az Öreg-tavi nagy halászat, amit 400 méteres húzóhálóval végeznek. A kifogott halakat nemcsak nézni, de enni és venni is lehet. 

Budapesten a Petőfi Csarnokban szombat-vasárnap Országos Kisállat- és Növényvásár.

Szép hétvégét!

Fűszerek télire

A gondos-szorgos kertészek már jó időben gondoltak az ínségesebb napokra, amikor nincs mindenféle fűszer frissen az ablakban vagy a kertben. Én nem tartozom közéjük, mert - bár úgy tartják, szárítani még a virágzás kezdetén érdemes az illatos-aromás növényeket - mindig akkor kapok észbe, amikor a mentáim, kakukkfüveim, rozmaringom stb. teljes virágpompába borulnak, és a meleg napoknak is vége.

Drying-Herbs-ⓒ-Michaela-at-TGE.jpg

Aki résen volt, kis csokrokban szellős, ám tűző naptól távol eső helyre fellógatta a raktározásra szánt fűszer- (és gyógy-)növényeket, majd néhány hét múlva szépen lemorzsolgatta a leveleket és jól záródó üvegekben vagy textilzacskókban elrakta a kamrába.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek