Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bár a meteorológusok szombatra szeles, borús időt mondanak, ne adjuk fel a reményt! A hétvégén annyi érdekes program ígérkezik, hogy inkább hallgassunk a skandináv bölcsességre, mely szerint nincs rossz idő, csak nem jól öltöztünk fel.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében szombaton több program közül is válogathatnak a szabadba vágyók. Az őszi kikerics most nyílik több helyen, így az Ipoly-völgyben és Kisorosziban is őszikikerics-túrán vehetnek részt e virág szerelmesei.

őszi kikerics.jpg

Mára kicsit alábbhagyott a hőség, és a hétvégére is kellemes nyári időt jósolnak, úgyhogy lehet kertészkedni, szabadtéri programokra menni vagy esetleg a kettőt kombinálni.

cukkini.JPG

- Folytatódik a betakarítás: uborka, cukkini, paprika, saláta, mángold, kinek mije van. A kajszi lassan a végét járja, de már van őszibarack. A fa alól is szedjük össze a lepotyogott gyümölcsöt.

- A rebarbarát hagyni kell pihenni, hogy erőt gyűjtsön a következő évre.

- A levéltetvek ellen legjobb, ha legfőbb ellenségeiket támogatjuk. Pl. a fülbemászóknak építhetünk kis lakot: egy 10-12 cm-es cserép vízelvezető lyukán húzzunk át egy madzagot, a cserepet töltsük meg faforgáccsal. A madzag végére kötözzünk egy fadarabot, így ha meghúzzuk a madzagot, az megfogja és tömöríti a forgácsot. Ezután fejjel lefelé akasszuk fel a „házikót” a fára úgy, hogy a pereme a törzshöz érjen. A fülbemászók hamar felfedezik, beköltöznek, és innen indulnak éjszakai levéltetűportyára.                                                                                  

- Az elvirágzott rózsákat továbbra is vágjuk le, hogy a növény még gazdagabban virágozzon, és a betegségeket is megelőzhetjük így.

Program is lesz bőven a hétvégén:

Budapesten a margitszigeti ÖKO-játszótéren (az Árpád híd felőli végén) szombat délután 1-től Palack Party PET-palackpréselő versennyel, családi vetélkedővel.

Visegrádon a Nemzetközi Palotajátékokon a Madártani Egyesület is tart ismeretterjesztő bemutatókat, játszóházat.

Pannonhalmán a Levendulahetek zárásaként szombaton levendulaszüret, de aki már péntek este arra jár, finom apátsági borok kíséretében hallgathatja meg a Besh o droM koncertjét a Gyógynövénykertben.

Aki Mátészalka közelében lesz, Ópályiban szombaton egész nap tart a nemzetközi Aratófesztivál. Részletes program itt

2-gonci-barack-vigassag.png

A kajszi szerelmesei a hétvégén második alkalommal ünnepelhetik a gönci barackot Boldogkőváralján. A vasárnap estig tartó vigadalmon beszerezhető a befőzéshez szükséges barackmennyiség, de kész lekvár is kóstolható, kapható, meg minden, ami kajszi. A program vasárnap az Abaúj Piaccal egészül ki, ahol az éhes szájakról Fűszeres Eszter gondoskodik majd. Részletes program itt.

Szép hétvégét!

Az "igénytelen szépség" névvel is lehetne illetni a nőszirmot. Az, hogy a falvak néha elhanyagolt árokpartjain is nemcsak megél, de tavasztól nyárelőig pompás virágokat hoz, bizonyítja csodálni való tulajdonságait. A nőszirmokról tudni kell azt is, nemcsak nemes, de sok helyütt a világon számos vad változata is elterjedt.

450px-Iris_pumila_02.jpgIris pumila

A Magyarországon őshonos fajok védettek. Érdemes felsorolni, mert túrázás, kirándulás közben tavasztól gyakran megleshetjük őket: apró nőszirom (I. pumila), korcs nőszirom (I. spuria), homoki nőszirom (I. humilis subsp. arenaria), magyar nőszirom (I. aphylla subsp. hungarica), sárga nőszirom (I. pseudocarus), szibériai nőszirom (I. sibirica), pázsitos nőszirom (Iris graminea), tarka nőszirom (I. variegata).

Miután az előző poszt útmutatása szerint elkészült a kis dézsatavunk, ültessük be a mélyebb vizet kedvelő növényeket a mederbe, és már fel is tölthetjük. Ilyenkor kiderül, hogy tényleg vízszintes-e, és hogy a patak biztosan csak a tóba folyik-e vissza (semmilyen mellécsurgás-csöpögés nem megengedett!). Most következhet a legkreatívabb rész, a dekoráció.

dézsató_forrással.jpg

A mocsárkert a legegyszerűbben elkészíthető vizes élőhely. Nem kell mást tennünk, mint 10-20 cm mélyen kiásni a kiválasztott helyen a talajt, majd a mélyedést kibélelni geotextillel és tófóliával. A kiásott föld mintegy felét töltsük vissza a mederbe, és már ültethetjük is be a vízinövényeket.

Iris_sibirica_variegata_szibériai_nőszirom1.jpgSzibériai nőszirom

Iris_pseudacorus_mocsári_nőszirom.jpgMocsári nőszirom

A növények között hagyjunk egy kis szabad vízfelületet is. Egy kb. 1m2-esre tervezett kis mocsárkertnek a felét hagyjuk szabadon, a másik felébe 4-6 kiscserepes vízinövényt ültessünk. A fólia szélét lapos kövekkel, kéregdarabokkal takarjuk el. Arra ügyeljünk, hogy a tervezett vízszinttől a kert talajáig ne alakulhasson ki kapilláris szívóréteg, mert az akár egy nap alatt kiszippanthatja a vizet a mocsarunkból. A környező kertrész biztosan hálás lesz az extra locsolásért, de a vízinövények senyvedni fognak, mi pedig hiába keressük a lyukat a fólián…

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek