Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Halak a kerti tóban

A halak látványáról a kis tavakban sem kell lemondanunk, csak néhány szabályt kell betartanunk.

A viszonylag kis víztérfogat (néhány száz liter víz) miatt a nagyra növő, agresszív viselkedésű, vagy nagyobb oxigénigényű fajok nem jöhetnek szóba. Az ökölszabály: 100 liter víztérfogatra 5-10 cm-es halakból 1-2 darabot tervezhetünk, vagyis, egy 200 literes (figyelem: a hasznos térfogatról beszélünk!) tóba nem kerülhet több 3-4 db 10 centis aranyhalnál.

Fénykép0232.jpg

Miután az előző poszt útmutatása szerint elkészült a kis dézsatavunk, ültessük be a mélyebb vizet kedvelő növényeket a mederbe, és már fel is tölthetjük. Ilyenkor kiderül, hogy tényleg vízszintes-e, és hogy a patak biztosan csak a tóba folyik-e vissza (semmilyen mellécsurgás-csöpögés nem megengedett!). Most következhet a legkreatívabb rész, a dekoráció.

dézsató_forrással.jpg

A mocsárkert a legegyszerűbben elkészíthető vizes élőhely. Nem kell mást tennünk, mint 10-20 cm mélyen kiásni a kiválasztott helyen a talajt, majd a mélyedést kibélelni geotextillel és tófóliával. A kiásott föld mintegy felét töltsük vissza a mederbe, és már ültethetjük is be a vízinövényeket.

Iris_sibirica_variegata_szibériai_nőszirom1.jpgSzibériai nőszirom

Iris_pseudacorus_mocsári_nőszirom.jpgMocsári nőszirom

A növények között hagyjunk egy kis szabad vízfelületet is. Egy kb. 1m2-esre tervezett kis mocsárkertnek a felét hagyjuk szabadon, a másik felébe 4-6 kiscserepes vízinövényt ültessünk. A fólia szélét lapos kövekkel, kéregdarabokkal takarjuk el. Arra ügyeljünk, hogy a tervezett vízszinttől a kert talajáig ne alakulhasson ki kapilláris szívóréteg, mert az akár egy nap alatt kiszippanthatja a vizet a mocsarunkból. A környező kertrész biztosan hálás lesz az extra locsolásért, de a vízinövények senyvedni fognak, mi pedig hiába keressük a lyukat a fólián…

Aki az előző cikken felbátorodva egy kis kerti tó építésén gondolkodik, ebben az írásban a tóépítés technológiai alapjaival ismerkedhet meg.

dézsató_patakkal.jpg

Ha megtaláltuk a tökéletes helyet, tervezzük meg, mekkora tavat szeretnénk építeni, és mennyire emeljük ki a környezetből. Jelöljük ki a tó és az azt övező támfal körvonalát. A készen kapható medrek formája és mélysége adott, azon nem tudunk változtatni. Ha mélyebb a meder, lehet, hogy félig kell a földbe süllyesztenünk, és a környékét feltöltenünk, hogy jól mutasson, egy sekélyebbet jobban ki kell emelnünk az eredeti talajszintből. Ha tófóliával dolgozunk, kedvünk szerint alakíthatjuk a formát és a méreteket. Mivel kis tavat készítünk, célszerű meredekebbre alakítani az oldalakat, különben nagyon kis víztérfogatot kapunk a felülethez képest. Ez pedig a tó vizének gyors átmelegedéséhez, és vízminőségi problémákhoz vezethet.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek