Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A magyar vidék temetése

Szimbolikus temetéssel tiltakozott ma délelőtt a Greenpeace a földárverések ellen a Földművelésügyi Minisztérium előtt. Az elmúlt egy hét tapasztalatai szerint valóra vált az, amire a szervezet októberben már figyelmeztetett: az állami földkiárusítás bebetonozza a sokszor tisztességtelen földbérleti pályázatokon földhöz jutott bérlőket, és ezzel talán örökre elveszi a lehetőséget a kis helyi gazdák elől. Ráadásul nem garantálja a Natura 2000-es területek természeti értékeinek megőrzését sem, és tovább rontja az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét - áll a Greenpaece sajtóközleményében.

Kishantos Natura 2000 magyar föld Greenpeace

A magyar vidék szimbolikus temetésén a Greenpeace koszorúkat helyezett el azoknak a gazdáknak és szervezeteknek a nevében, akiktől az elmúlt években sokszor jogtalanul vették el az állami földek bérleti jogát. Ezzel gazdák százait tették tönkre, megfosztva őket a legelőktől, így közvetve állatok tízezreit küldve a vágóhídra. 

A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy vegye komolyan a saját terveit: a gyakorlatban valósítsa meg mind a Darányi Ignác Tervet - A Nemzeti Vidékstratégiát (2014–2020), mind az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére alkotott saját stratégiáját. A Greenpeace elfogadhatatlannak tartja, hogy az állami földbérleti pályázatok kiírásai után most az állami földeladás feltételei közé sem került be az ökológiai gazdálkodás előírása vagy legalább annak előnyben részesítése. Holott csak ezek biztosíthattak volna megfelelő alapot arra, hogy a kormány betartsa a 2014 elején elfogadott Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2014–2020) Stratégiában megfogalmazott ígéreteit.

Kishantos Natura 2000 magyar föld Greenpeace

A "temetésen" elhangzott "papi gyászbeszéd" itt olvasható.

További fotók a demonstrációról itt.

Forrás

Ha hinni lehet az időjósoknak, ünnepi hétvége ide vagy oda, a programjainkat jó, ha szombat első felére tervezzük. Délutántól már lehűlést, záporokat és viharos szelet ígérnek. Aki mégis úgy látja, az ő kertjét elkerüli a baj, tegyen-vegyen nyugodtan.

Egy régi kertészbölcsesség szerint "amíg a föld a csizmára tapad, nem szabad a talajra lépni", márpedig ez a tegnapi eső után elég valószínű. Mindenesetre a hétvégre szép napos időt jósolnak a hozzáértők, úgyhogy nem kell lemondani a kertészkedésről.

Fotó: Mucsi Melinda

Bár a meteorológusok szombatra szeles, borús időt mondanak, ne adjuk fel a reményt! A hétvégén annyi érdekes program ígérkezik, hogy inkább hallgassunk a skandináv bölcsességre, mely szerint nincs rossz idő, csak nem jól öltöztünk fel.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében szombaton több program közül is válogathatnak a szabadba vágyók. Az őszi kikerics most nyílik több helyen, így az Ipoly-völgyben és Kisorosziban is őszikikerics-túrán vehetnek részt e virág szerelmesei.

őszi kikerics.jpg

Beindult a kertben a téli uborkaszezon, vagyis kinti szorgoskodás helyett elméleti síkra kell terelnünk kedvenc hobbinkat. Jó alkalom ez arra, hogy átgondoljuk, az előző idény tapasztalataiból mit tartunk meg, és mit csinálnánk másképp jövő tavasszal.

A Lecsós és a Leonardo Kertet működtető Kortárs Építészeti Központ (KÉK) eme megfontolásból elindította "Kertészeti rend-szerező" c. előadássorozatát, melynek első részében nemrég a termesztési rendszerek és a városi permakultúra volt a téma.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek