Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az egyik legfontosabb őszi munka a hidegre érzékeny hagymákat és más földben rejlő kincseket felszedni és védett helyre cipelni. A menteni valók között elsők között a kánákat vagy, ahogy sokan ismerik, rózsanádakat kell kiásni.

Az idei szezon jót tett a japán keserűfűnek (Fallopia japonica), persze nincs olyan kontinentális nyári időjárás, ami ártalmára lenne. Míg az akác mint özönnövény politikai téma lett a közelmúltban, addig az ártéri japán keserűfű viszonylag csendben, de megállíthatatlanul terjed. Az impozáns növény rettenetes szomszéd. Emberek közelében, városok szélén, elhanyagolt parkokban szokott megjelenni ez az évelő lágyszárú.

A hétvégén folytatódik a kánikula, úgyhogy az egyik legfontosabb feladat továbbra is az öntözés, még ha ez az utóbbi időben szélmalomharcnak tűnik is.

watering-flowers-with-a-watering-can.jpg

Az "igénytelen szépség" névvel is lehetne illetni a nőszirmot. Az, hogy a falvak néha elhanyagolt árokpartjain is nemcsak megél, de tavasztól nyárelőig pompás virágokat hoz, bizonyítja csodálni való tulajdonságait. A nőszirmokról tudni kell azt is, nemcsak nemes, de sok helyütt a világon számos vad változata is elterjedt.

450px-Iris_pumila_02.jpgIris pumila

A Magyarországon őshonos fajok védettek. Érdemes felsorolni, mert túrázás, kirándulás közben tavasztól gyakran megleshetjük őket: apró nőszirom (I. pumila), korcs nőszirom (I. spuria), homoki nőszirom (I. humilis subsp. arenaria), magyar nőszirom (I. aphylla subsp. hungarica), sárga nőszirom (I. pseudocarus), szibériai nőszirom (I. sibirica), pázsitos nőszirom (Iris graminea), tarka nőszirom (I. variegata).

Gyönyörű méreg!

Ahogy a gombáknál, úgy a virágoknál is gyakran fordul elő, hogy a legszebbek sokszor a legveszélyesebbek. Ezek közé tartozik az apró fehér vagy rózsaszín kelyheket bontó gyöngyvirág (Convallaria majalis). Május elejétől elsősorban tölgyesekben nyílik, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol nyirkos a talaj. Kedvelt kerti növény is, hiszen a talajban tarackszerű, vékony, elágazó rizómáival gyorsan terjed, árnyékos fák alatt is kiváló talajtakaró, a látványról és az illatról már nem is beszélve!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek