Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hétvégén folytatódik a kánikula, úgyhogy az egyik legfontosabb feladat továbbra is az öntözés, még ha ez az utóbbi időben szélmalomharcnak tűnik is.

watering-flowers-with-a-watering-can.jpg

Az "igénytelen szépség" névvel is lehetne illetni a nőszirmot. Az, hogy a falvak néha elhanyagolt árokpartjain is nemcsak megél, de tavasztól nyárelőig pompás virágokat hoz, bizonyítja csodálni való tulajdonságait. A nőszirmokról tudni kell azt is, nemcsak nemes, de sok helyütt a világon számos vad változata is elterjedt.

450px-Iris_pumila_02.jpgIris pumila

A Magyarországon őshonos fajok védettek. Érdemes felsorolni, mert túrázás, kirándulás közben tavasztól gyakran megleshetjük őket: apró nőszirom (I. pumila), korcs nőszirom (I. spuria), homoki nőszirom (I. humilis subsp. arenaria), magyar nőszirom (I. aphylla subsp. hungarica), sárga nőszirom (I. pseudocarus), szibériai nőszirom (I. sibirica), pázsitos nőszirom (Iris graminea), tarka nőszirom (I. variegata).

Az íriszek

Bár már korábban volt szó a törpe íriszekről, most annyira sok helyen látni nyíló nőszirmokat, hogy érdemes néhány sor erejéig visszatérni a témára.

Az írisz a latin nevét a szivárvány görög istennőjéről kapta, valószínűleg a csodálatos színeiért. A magyar elnevezés, a nőszirom pedig Diószegi Sámueltől származik.

A nőszirom (írisz)

Ha fel kellene sorolnunk a legkorábbi virágokat, akkor szinte mindenki a hóvirágot, ibolyát, tőzikét esetleg krókuszt említené, pedig egyes nőszirom fajok és fajták is igen korán, már márciusban virágoznak. Az írisz a nevét a szivárvány görög istennőjéről, Íriszről kapta, és ez is jelzi, hogy milyen sokféle lehet az íriszek színe. A hagyományos kék, fehér és sárga színű mellett már számtalan színváltozatban kapható, és a nemesítők folyamatosan újabb és újabb szín- és formaváltozatokkal jelennek meg.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek