Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fura szerzemények a levéltetvek. Érdekes és csodálatra méltó lények, kár, hogy sokféle haszonnövényen lakmároznak, s ennél is nagyobb baj, hogy e parányok veszedelmes, a növények szerveire, életére törő vírusokat is terjesztenek. Ha terjedésüket megakadályozni nem is lehet, valahogyan kedvüket kellene venni, hogy ne kedvenceiken telepedjenek meg. Ehhez viszont személyesen ismerni kellene őket. Mielőtt a kertben vad lemosó permetezésbe kezdenénk, érdemes a barikád túloldalán nyalakodó és szívogató tetűseregről többet megtudni. Aki mélyebben szeretne a témában elmélyedni, annak ajánlhatom Basky Zsuzsanna e témában írt nagyszerű tudományos munkáját.

492px-Myzus_persicae.jpgA légies őszibarack-levéltetű nem válogatós; gazdanövénye lehet az uborka, tök, görögdinnye, spárga, bab, répafélék, brokkoli, káposzta, zeller, kukorica, padlizsán, saláta, mustár, zöldborsó, paprika, burgonya, paradicsom

Mára kicsit alábbhagyott a hőség, és a hétvégére is kellemes nyári időt jósolnak, úgyhogy lehet kertészkedni, szabadtéri programokra menni vagy esetleg a kettőt kombinálni.

cukkini.JPG

- Folytatódik a betakarítás: uborka, cukkini, paprika, saláta, mángold, kinek mije van. A kajszi lassan a végét járja, de már van őszibarack. A fa alól is szedjük össze a lepotyogott gyümölcsöt.

- A rebarbarát hagyni kell pihenni, hogy erőt gyűjtsön a következő évre.

- A levéltetvek ellen legjobb, ha legfőbb ellenségeiket támogatjuk. Pl. a fülbemászóknak építhetünk kis lakot: egy 10-12 cm-es cserép vízelvezető lyukán húzzunk át egy madzagot, a cserepet töltsük meg faforgáccsal. A madzag végére kötözzünk egy fadarabot, így ha meghúzzuk a madzagot, az megfogja és tömöríti a forgácsot. Ezután fejjel lefelé akasszuk fel a „házikót” a fára úgy, hogy a pereme a törzshöz érjen. A fülbemászók hamar felfedezik, beköltöznek, és innen indulnak éjszakai levéltetűportyára.                                                                                  

- Az elvirágzott rózsákat továbbra is vágjuk le, hogy a növény még gazdagabban virágozzon, és a betegségeket is megelőzhetjük így.

Program is lesz bőven a hétvégén:

Budapesten a margitszigeti ÖKO-játszótéren (az Árpád híd felőli végén) szombat délután 1-től Palack Party PET-palackpréselő versennyel, családi vetélkedővel.

Visegrádon a Nemzetközi Palotajátékokon a Madártani Egyesület is tart ismeretterjesztő bemutatókat, játszóházat.

Pannonhalmán a Levendulahetek zárásaként szombaton levendulaszüret, de aki már péntek este arra jár, finom apátsági borok kíséretében hallgathatja meg a Besh o droM koncertjét a Gyógynövénykertben.

Aki Mátészalka közelében lesz, Ópályiban szombaton egész nap tart a nemzetközi Aratófesztivál. Részletes program itt

2-gonci-barack-vigassag.png

A kajszi szerelmesei a hétvégén második alkalommal ünnepelhetik a gönci barackot Boldogkőváralján. A vasárnap estig tartó vigadalmon beszerezhető a befőzéshez szükséges barackmennyiség, de kész lekvár is kóstolható, kapható, meg minden, ami kajszi. A program vasárnap az Abaúj Piaccal egészül ki, ahol az éhes szájakról Fűszeres Eszter gondoskodik majd. Részletes program itt.

Szép hétvégét!

P1070826.JPG

Hétágra süt a nap, ami jó hír az árvíz sújtotta területeken, viszont a hirtelen jött hőségben még nehezebb a gátakon dolgozók dolga. A szombat délután 2 órás adatok szerint Budapesten a Duna vízszintje meghaladta a 2006-ban mért eddigi legmagasabb értéket (860 cm), és már 861 cm. Folyamatosan változik, hol van szükség segítségre, ezért mindenképpen érdemes indulás előtt informálódni, mert sokszor egymásnak ellentmondó hírek jelennek meg. Sok helyen regisztráció is szükséges, enélkül nem engedik dolgozni a segíteni érkezőket.

Az Index és a Blog.hu közösen elindították az S.O.S blogot, ahol friss információk, kérések olvashatók. A Facebookon az Árvíz 2013 Összefogás oldalon követhetők az események.

A hétvégén többfelé - főleg a Dunántúlon - várható zápor, zivatar, akár jégeső is. A hajnali 5°C-ban nem lesz melegünk, és napközben sem várható 20°C-nál több.

IMG_1358.JPG

- Az elvirágzott rózsákat vágjuk le, nehogy levéltetvek vagy lisztharmat támadja meg. Ráadásul így még bujább virágzásra ösztönözzük a növényt. Ha mégis megtörtént a baj, a levéltetveket erős vízsugárral vagy káliszappanos lemosással (10 l vízhez 1 evőkanál káliszappan) távolíthatjuk el. A másik lehetőség, hogy levendulát ültetünk a rózsa mellé, az elvileg elűzi a tetveket. Ha mégse, legalább szép.

A régi bölcsesség szerint a leanderek azt szeretik, ha fejüket tűzi a nap, a lábuk pedig vízben áll. Alapelvként érdemes ezt megjegyezni, azonban még néhány dologra figyelnünk kell, hogy igazi mediterrán virágözönnek örülhessünk teraszunkon.

kép4.jpg

A hosszú, szokatlan tél után növényeink már nagyon várták a tavaszt. A legtöbb teleltetőben február végén megemelkedett a hőmérséklet, sokan örültünk a meleg napoknak, de növényeinknek nem tett jót, hogy korán ébredtek téli álmukból. A márciusi hideg, sötétebb napok hatására a hajtások megnyurgultak, a levelek sárgultak. Az elnyúlt, sápadt hajtásokat a tavaszi nap megperzselheti, a szél könnyebben letöri. Felmerül a kérdés, mikor vigyük ki a leandert, visszavágjuk-e növényünket, és ha igen, milyen mértékben. Erre sajnos általános érvényű tanács nincs, mindig az időjárástól, a növény állapotától és a tartási körülményektől függ a döntés. Minden dézsás mediterrán növény esetében általános szabály, minél később be, és minél előbb ki! Ha megfelelő hűvös helyet tudtunk télre biztosítani, és nem indultak meg a hajtások, hamarabb mehet leanderünk a szabadba. A meleg teleltetőben kitört hajtások erősen fagyérzékenyek, ezért a már megindult növényeket csak teljesen fagymentes időszakban telepíthetjük ki.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek