Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

hóvirág 03.jpg

Január - Boldogasszony hava

4. hét:

- január 20. (Fábián, Sebestyén): Az első tavaszébresztő nap. Ekkortájt indul meg a fákban a nedvkeringés.

- január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

- január 22. (Vince): Egyes helyeken "vincevesszőt" vágtak, és a szobában vízbe állították. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő évi termést.
A gazdák szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés.
Az időjárásra is odafigyeltek: szép, napos idő jó bortermést, a rossz idő viszont silányat ígért: „Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod.”

- január 25. (Pál): "Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel."

A derült idő azt jelentette, hogy még sokáig lesz hideg. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

Reggelente egyre többször jelennek meg az ablakpárkányunkon a cinkék, sokszor be is kopognak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, "hazajöttek" és szólnak, hogy éhesek. Pedig csak az üvegen levő apró rovarokat kapkodják, ill. a saját tükörképüket "fenyegetik", és eközben koppan a csőrük az ablaküveghez, ahogy az MME honlapján olvashatjuk.

Cinikék-2012-18.JPG

Azért nem baj, ha már most elkezdjük etetni őket, nem fogják visszautasítani a finom falatokat. Viszont, ha belekezdtünk, már felelősséggel tartozunk az odaszoktatott madarakért, ezért tavaszig (március vége, április eleje) folyamatosan táplálnunk kell őket. Van is kit, mert szerencsére az amúgy is gazdagnak számító hazai madárvilágból sok faj kedveli a lakott területeket.

Amint lehullottak a falevelek, indul a szabadgyökeres faiskolai szezon. Ha gyümölcsfa beszerzésére szánják el magukat, akkor ennek ideje az ősz. Az ilyenkor telepített oltványok erednek meg a legjobban. Amíg a földlabdás csemete bármikor ültethető, a szabadgyökeres csak akkor, ha a fa nyugalmi állapotban van.

A telepítés a választással kezdődik.jpgA telepítés a kiválasztással kezdődik

A gyümölcsfajták kiválasztásakor a kert talajának és mikroklímájának figyelembevételével kell magáról a fajról dönteni. A gyümölcsfák többsége oltvány, ami azt jelenti, hogy e házasságba más faj, fajta adja a gyökeret, és más a nemes termő részt. Az adott oltvány alkotórészeinek ismerete azért fontos, mert például azonos fajta más-más alanyra oltva megélhet meszes vagy köves, netán homokos talajon is.

Újabb veszedelmes nyavalya jelent meg a hazai kultúrnövényeken. A népes kártevő- és kórokozósereget ezúttal a szőlőtőkét végleg elpusztító fitoplazmás betegség, az aranyszínű sárgaság (Grapevine flavescence dorée phytoplasma, Phytoplasma vitis) bővíti, amit röviden csak FD-nek neveznek.

foltos.jpg

A hétvégére szép napos, meleg időt mondanak, utána pedig jön az eső, úgyhogy érdemes most egy kis időt a szabadban, pl.a kertben tölteni.

szőlő2.jpgFotó: Höltzl Éva

- Folytatódik a gyümölcsszüret: szilva, szőlő, körte, alma. Az alma akkor elég érett, ha egy csavarással elválik a szárától. A lepotyogott gyümölcsöt is szedjük össze, így megelőzhetjük a betegségek (pl. monília) terjedését.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek