Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szőlőt a lugasra!

Ha megkérdeznénk a szőlőtőkét, mi a neki kedvenc művelési forma, és a választ is megértenénk, akkor biztos, hogy az elsők közé kerülne a lugas. Ha összevetjük a különböző művelési formák termését, a tőke kondícióját, néhány év alatt kiderül: a lugas az igazi, a szőlő ugyanis kúszónövény. A mostani kánikulák, tartósan tűző nap felértékelik az árnyékot, ezért a lugas az, ami jó a kerttulajdonosnak és a növénynek is. Rövidke sorozatunkkal tanácsot szeretnénk adni az ősszel lugasépítésre vállalkozóknak.

Régi népélet naptára

Szent Donát

Augusztus - Kisasszony hava

32. hét:

- Ha augusztus 1. és 10. között nagyon meleg van, hideg tél várható.

- augusztus 1. (Vasas Szent Péter): Ha eddig nem esik, jöhet a Duna vize is, nem lesz kukorica.

- augusztus 7. (Donát): Donát a szőlőskertek, a szőlősgazdák védőszentje. Főleg azért könyörögnek hozzá, hogy elűzze a jégesőt, villámcsapást. A csopaki borvidéken élő hagyomány úgy tartja, hogy a csopaki szőlőhegyeken Szent Donát áldása van.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

36. hét:

- szeptember 1. (Egyed): Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja. A szőlőhegyen e naptól kezdve tilos szekérrel, abroncsos edénnyel járni. Egyes helyeken a gazda a úgy védte szőlőjét a gonosztól, hogy virradat előtt meztelenül körüljárta a birtokát, és a terület négy sarkán összekötötte a gallyakat.

Időjósló nap is: "Amilyen az Egyed nap, olyan lesz az egész hónap." Ha esik, esős szeptemberre számíthatunk, ha nem, szárazra.

- szeptember 5. (Lőrinc): Ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk. A szabadban fürdés utolsó napja. A "lőrinces" dinnye, körte már nem igazán ízes. Lőrinc napja után a fás növények megállnak fejlődésükben.

A természetben a kúszónövények mindig megtalálják a módját, hogy kedvükre kapaszkodjanak felfelé. Ugyanezt a kertben is megteszik, ha módjuk van rá: egy fa vagy fal mellé ültetett, esetleg véletlenül megeredt borostyán, vadszőlő, lonc vagy futórózsa akár segítség nélkül is képes megkapaszkodni.

Romantika a kertben

Egy romantikus stílusú kert első látásra olyan, mint a lusta kertész portája: minden burjánzik, boldog összevisszaságban nő, akárhova lépünk, mindig valami vártalan, izgalmas dologba csöppenünk, ugyanakkor béke és nyugalom vesz körül.

Ez a "hanyagság" azonban csak látszólagos, hiszen a romantikus környezet alapja mindenféle futó, bokrosodó, kúszó, csüngő rózsa, amely semmiképpen nem tartozik az igénytelen növények közé. Egy szemet gyönyörködtető, illatozó rózsakert nem a véletlen műve.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek