Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bibliai növények

Karácsony táján érdemes kicsit feleleveníteni a Bibliában szereplő növényeket. Míg a világnyelveken hatalmas kultúrája van a Biblia úgymond mellékszálainak számító építészeti, növénytani, állattani összegzéseknek, elemzéseknek, addig a biblikus florisztika magyar nyelvű irodalma szegényesnek mondható. Akit mégis érdekel, annak ajánlhatók Surányi Dezső e témában publikált írásai.

karácsony Biblia növények
Kártyajátékkal könnyű tanulni

Manapság a nagyobb szuper-, hipermarketekben (amíg még vannak), ill. sok piacon egész télen kaphatók friss, cserepes fűszernövények, melyeket az ablakpárkányon nevelni nem kell félnetek, jó lesz!

Az idei tavaszi és nyári időjárás nagyon kedvezett a fűszernövényeknek, a legtöbb őrült burjánzásba kezdett. Aki nem csak virágcserepekben vagy -ládákban tart bazsalikomot, oreganót, kakukkfüvet, lestyánt és társaikat, hanem egész fűszerkertje van, már egy ideje folyamatosan szüretelhet. Most gondoskodhatunk a téli tartalékokról, pl. úgy, hogy a levágott hajtásokat szellős, meleg helyen megszárítjuk. Szárító alkalmatosságokat készen is kaphatunk, de bármelyik elkészíthető otthon is. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorral, hogy mindenki kiválaszthassa a leginkább megfelelőt.

Mit ültessünk ősszel?

Az ősz hagyományosan a szabadgyökerű és földlabdás fák és cserjék fő ültetési szezonja, a konténeres növények viszont szinte bármikor telepíthetők. Igaz, ez utóbbiaknál előfordulhat, hogy otthon derül ki, a gyökerek már teljesen átszőtték az edényt, és az ilyen növényeknek bizony nagyon hosszú időre lehet szükségük, mire a földbe ültetve megerednek.

japánkert.jpg

Az időjósok szerinti kellemesen melegnek ígérkező hétvégén érdemes folytatni a hideget tovább bíró növények teleltetésének előkészületeit. A hőmérő aktuális állásától függetlenül megkezdődtek a teleltetés gyötrelmei, amelyet néhány meleg nap csak elodázhat. A növénybarátok ilyenkor versenyt futnak az időjárással, keresik a helyet és módszert, hogy kedvenceiknek biztonságot nyújtsanak a fagyok idejére.

A kezdő fügenevelők sok mindennel próbálkoznak.JPGA kezdő fügenevelők sok mindennel próbálkoznak

A kertészkedők egyik legkevésbé látványos, ám annál derékfájdítóbb munkája a melegövi, mediterrán növények teleltetése. Sokan tavasszal várják majd hiába, hogy növényük kihajtson. Főleg a kezdő kertészkedők között többen most szembesülnek azzal - és ez a szerencsésebb eset -, hogy a tavaszi, nyári telepítés során nem voltak elég körültekintőek, és a látványos fácskáról, cserjéről kiderül; a magyar klímán télen elfagy.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek