Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit ültessünk ősszel?

Az ősz hagyományosan a szabadgyökerű és földlabdás fák és cserjék fő ültetési szezonja, a konténeres növények viszont szinte bármikor telepíthetők. Igaz, ez utóbbiaknál előfordulhat, hogy otthon derül ki, a gyökerek már teljesen átszőtték az edényt, és az ilyen növényeknek bizony nagyon hosszú időre lehet szükségük, mire a földbe ültetve megerednek.

japánkert.jpg

Puszpángok a pácban

A bukszus - vagy másik nevén puszpáng - sok kert alacsonyabb, magasabb sövénye, de nagyon jól mutat szoliterként, növényszoborként, nagyobb edényekbe ültetve is. Az apró levelű, örökzöld növény tulajdonképpen igénytelen, de sajnos néhány betegség végzetes csapást képes akár idősebb állományokra is mérni. Ilyentájt, a nyár végén, ősz elején szembesülünk a bajjal, hogy egy-egy sövénytag a legnagyobb gondosság, trágyázás, öntözés, nyírás ellenére kidől.

A buxuskertnek csak az olló szab határt.jpg

Na és, kérdezhetnénk, hiszen kamélia sok kertben nyílik, mégsem lesz belőle vezető hír. Erre a virágzásra azonban 10 éve vártak a Nyíregyházi Állatparkban. Az Ázsia állat-és növényvilágát bemutató Zöld Piramisban "rejtegették" eddig a növényt, és most is nagyon vigyáznak rá, hiszen a világ egyik legdrágább virágáról van szó.

kamelia-600x400.jpg

Indulhat a tujamentés

A tavalyi pusztító cudar év után a megmaradt tuják megmentéséhez már most hozzá kellene kezdeni. A tujákról szóló posztok érzékeny területet érintenek, már csak azért is, mert sokan érzik becsapva magukat, hiszen a drágán vett növényük gyatrán viselkedik, miközben más kertjében, vagy a vad mediterrán vidékeken maguktól is szépen díszlenek.

A cordobai Alcazar palota parkjában évszázadok óta jól érzik magukat az örökzöldek.jpgA cordobai Alcazar palota parkjában évszázadok óta jól érzik magukat az örökzöldek

Mindenki hallott már a fák királykategóriájának eme nagyszerű képviselőiről, melyek Észak-Amerikában, pontosabban Kaliforniában és kissé meglepő módon Kínában honosak. Előbbi helyhez köthető az örökzöld (avagy tengerparti) mamutfenyő (Sequoia sempervirens) és az óriás (avagy hegyi) mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum), míg a Távol-Keleten él a kínai mamutfenyő (Metasequoia glyptostroboides). A három fajta mindegyike külön családot alkot a ciprusfélék közt, de mivel azokon belül egyedüli tagok, ezért monotipikusnak hívják őket.

redwoods.jpg

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek