Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kecskeméti kertészbarátom apósa azt mondja, ilyen téli tavaszt, mint a 2013-as még nem látott. Pedig régóta figyelheti az időjárást, mert 1919-ben született. Ha az idei tél, vagy csak az elmúlt néhány hét agrometeorológiai történéseit próbáljuk összegezni, kiderül, hogy sokat behozott az időjárás az évek óta elmaradt csapadékból. Ugyanakkor az átlagos hőmérsékletekkel és a napsütéses órák számával adós maradt. Aki ismeri növényei ilyen igényeit és van kedve számolgatni, látogasson el a meteorológiai honlapokra és matekozzon.

Aranyvirág hókeretben.jpgAranyvirág hókeretben

Júliusi fűgondozás

A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

gyepfoltosodás.jpg

Visszatért a sivatagi időjárás, azzal a különbséggel, hogy itt éjjel sincs hideg. A hétvégi teendőket is ehhez kell igazítanunk: kora reggel a legjobb elvégezni a betervezett munka nagy részét.

Cser-tó (P. Kovács Ágnes).jpg Fotó: P. Kovács Ágnes

- Ha valaki mostanában készül nyaralni, a kúszónövényeket elutazás előtt célszerű ellenőrizni, esetleg még egyszer felkötözni. A gyepet már ne trágyázzuk, mert fokozza a növekedést.

- A gyümölcsfákat folyamatosan figyeljük: a fagy sajnos a legtöbb helyen elvégezte a ritkítást, de a gombás betegségek sem kímélik az ágakat. A fertőzött részeket vágjuk le és égessük el, akárcsak a penészes gyümölcsöket.

- Ha vesszőszúnyog támadta meg a málnát, a fertőzött hajtásokat a föld színéig vissza kell vágni.

- Vethetünk karalábét, céklát, cukkinit, borsót, bazsalikomot. Ez utóbbi szereti a napot és a vizet, ne hagyjuk kiszáradni. Az évelő fűszernövényeket már kezdhetjük betakarítani és szellős, árnyékos helyen szárítani.

Akinek nincs saját kertje, de szívesen kipróbálná ezt az életmódot, Kecskemét közelében 3 napig részt vehet egy ökogazdaság mindennapjaiban. Az aktív nyaralás részletei itt.

A meggy és a méz kedvelőinek pedig ezen a hétvégén Szank ad otthont. Az ilyen programoknál általában szokásos falusi dáridó mellett a látogatók megismerhetik a helyi meggytermelők és méhészek termékeit. Részletek itt.

Egyébként meg pihenés, lehetőleg víz mellett. Például a fenti képen látható Cser-tó partján.

Jó hétvégét!

- A gyomok folyamatosan próbára teszik a türelmünket (és a derekunkat), de a legtöbb gyomnövényből komposzt készíthető. Csak arra kell figyelnünk, nehogy virágzó gazt keverjünk a komposzthoz, mert a magokról elszaporodik.

- Most már néhány szobanövényt is kivihetünk a szabadba.

- Ha van kerti tavunk, vízi- és mocsári növényeket ültethetünk a lassan már felmelegedő vizébe.

- A virágzó ribiszke és az egres ilyenkor több nedvességet igényel. Óvatosan kell öntözni és mulcsozni - fűnyesedékkel vagy kéregmulccsal.

- Az egynyári virágok gyönyörűek; májusban elültetjük, néhány hét múlva pedig már teljes pompával virágoznak. A virágágyások megtervezésénél ügyelni kell a növények majdani magasságára, fény- és tápanyagigényére. Néhány igénytelen, napos helyet kedvelő, "csigaálló" nyári virág: borzaskata (Nigella damascata), körömvirág (Calendula officinalis), oroszlánszáj (Atirrhinum majus), pillangóvirág (Cosmos bipinnatus). A napraforgót (Helianthus) és a rézvirágot (Zinnia) ugyan nagyon szeretik a csigák, de egy kis odafigyeléssel ezet sem kell nélkülöznünk az egynyári virágágyásból.

- Ha növényeinket a megfelelő helyre ültetjük,elősegítjük egészséges fejlődésüket, és a későbbiekben sok munkától szabadulunk meg. A megelőzés rendkívül fontos a gombabetegségek és a kártevők elszaporodása ellen. A vegyes kultúra pl. csökkenti a gombabetegségek kialakulását: ültessünk levendulát a rózsához és a szamócához, de a fokhagyma és a kakukkfű is nagyon hatásos.

Szép napos hétvégét!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek