Kecskeméti kertészbarátom apósa azt mondja, ilyen téli tavaszt, mint a 2013-as még nem látott. Pedig régóta figyelheti az időjárást, mert 1919-ben született. Ha az idei tél, vagy csak az elmúlt néhány hét agrometeorológiai történéseit próbáljuk összegezni, kiderül, hogy sokat behozott az időjárás az évek óta elmaradt csapadékból. Ugyanakkor az átlagos hőmérsékletekkel és a napsütéses órák számával adós maradt. Aki ismeri növényei ilyen igényeit és van kedve számolgatni, látogasson el a meteorológiai honlapokra és matekozzon.

Aranyvirág hókeretben.jpgAranyvirág hókeretben

De vegyük sorra a legfontosabb, 2-3 hétre való teendőket is, amelyek bizony néhány napra sűrűsödnek. A hét végére már tíz fok körüli hőmérsékletet és csapadékot mondanak. Ha marad ez a meleg, akkor kísérleti optimumokat megdöntő gyorsasággal és mértékkel próbálják az ilyenkor fakadó növények behozni az elmúlt hetek kényszernyugalomban töltött lemaradását. A napokban „terülj, terülj asztalkám” módon válogathatnak a virágokat fertőző gombabetegségek. Ebben a hőmérsékleti tartományban, és a száradó talaj miatti magas páratartalomban igazán nagy életet élnek. Nagy bajba azok a gyümölcsfák kerülnek, amelyek lemosó permetezésére nem jutott idő vagy akarat. Pedig most milyen jó lenne, ha tocsognának a rézben, ami pusztítja a megkapaszkodni próbáló moníliát, varasodást, tafrinát.

Kis szerencsével megúszhatják a 2013-as márciust.JPGKis szerencsével megúszhatja a 2013-as márciust

Akinek szerencséje van, s legalább fél napra eső- és szélmentes időt fog ki, ellenőrizze a rügyek állapotát, és az annak megfelelő hígításban még használhat rezes permetszert, valamint készülhet a virágzáskori aktívabb permetezésre.

Aki már korábban elvégezte az ilyenkor szokásos késes szellőztetést, indító trágyázást és felülvetést, ne izguljon. Az azóta lehullott hó alatt megvédte a fűmagokat, de, ha nem így lenne, akkor sincs nagy baj, hiszen a magok a természetben is kerülhetnek ilyen helyzetbe, mégsem pusztul ki az ősgyep. Ha viszont elmaradt ez a munka, akkor, amint megszikkad a gyep, gyorsan el kell végezni.

A faiskolások nagy bánatára rövid lesz az idei szezon, hiszen a szabadgyökeres egyedek hamar rügyezni kezdenek, és ezután már kockázatos az ültetés.