Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mandula hozzátartozik a Balaton-felvidék képéhez, ahol egész fasorokat láthatunk belőle a főút mentén. A hobbitelkek magányos mandulafái mellett találhatunk itt több hektáros biomandula-ültetvényeket, de jó néhány elvadult cserjésben is felbukkannak a magról kelt fácskák. Mindez tavasszal a legszebb, amikor rózsaszín virágaik beborítják a környéket. Ez a növény azonban Ázsiában őshonos, hazánkba csak a rómaiak hozták el.

A hétvégén többfelé - főleg a Dunántúlon - várható zápor, zivatar, akár jégeső is. A hajnali 5°C-ban nem lesz melegünk, és napközben sem várható 20°C-nál több.

IMG_1358.JPG

- Az elvirágzott rózsákat vágjuk le, nehogy levéltetvek vagy lisztharmat támadja meg. Ráadásul így még bujább virágzásra ösztönözzük a növényt. Ha mégis megtörtént a baj, a levéltetveket erős vízsugárral vagy káliszappanos lemosással (10 l vízhez 1 evőkanál káliszappan) távolíthatjuk el. A másik lehetőség, hogy levendulát ültetünk a rózsa mellé, az elvileg elűzi a tetveket. Ha mégse, legalább szép.

Talán csak a párjukat kereső békák érzik olyan jól magukat a hűvös, havas, csapadékos áprilisban, mint a gyümölcsösben kárt tevő gombák. Közöttük is a legfontosabbak: a monília, tafrina és a varasodás. Ők a felelősek az elrothadó termésért, kunkorodó levelekért, a kopaszodó és elhaló ágakért, sőt fapusztulásért.

Jellegzetes monilinia-körök szilván.jpgJellegzetes monilinakörök a szilván

Tulajdonképpen csodás trükkjeiknek köszönhetően sikeres életet élnek, mert sok egyedük célba érve elrothasztja a gyümölcsöt és feléli a gazdanövényt. A modern vegyszerekkel sikerülhet a károkozást csökkenteni, és ami ennél is fontosabb, a hasznos növények, ha jól tartják őket, képesek a kártételt túlélni, kinőni. Főleg gombaölő szerekkel lehet távol tartani őket, de mostanában egyre többet kísérleteznek növényi olajokkal, teákkal és más biológiailag aktív anyagokkal. Bizonyára rövidesen versenytársai lehetnek a szintetikusan előállított vegyszereknek.

Kecskeméti kertészbarátom apósa azt mondja, ilyen téli tavaszt, mint a 2013-as még nem látott. Pedig régóta figyelheti az időjárást, mert 1919-ben született. Ha az idei tél, vagy csak az elmúlt néhány hét agrometeorológiai történéseit próbáljuk összegezni, kiderül, hogy sokat behozott az időjárás az évek óta elmaradt csapadékból. Ugyanakkor az átlagos hőmérsékletekkel és a napsütéses órák számával adós maradt. Aki ismeri növényei ilyen igényeit és van kedve számolgatni, látogasson el a meteorológiai honlapokra és matekozzon.

Aranyvirág hókeretben.jpgAranyvirág hókeretben

Savanyú cseresznye

Ilyen névvel is illetik a rózsafélék családjába tartozó meggyet (Prunus cerasus), mely édes termésű testvére mellett rokonságban áll az almafélékkel, a barackkal és a szilvával is. Őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, Magyarországon már a honfoglalás előtt ismerték a vad fák gyümölcseit. Erre utal a meggy szavunk finnugor eredete, míg a többi gyümölcs neve a török, a bolgár és más szláv nyelvekből származik. A hajdani lelőhelyeket pedig sok helység- és családnév őrzi: Nyírmeggyes, Megyaszó, Meggyes.

Prunus_cerasus_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-113.jpg

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek