Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az ágyásszegély több funkciót is betölthet a kertben: egyrészt szerkezetileg és optikailag részekre bontja azt, segítségével több látványos pontot alakíthatunk ki. Másrészt megkönnyítheti a gyepgondozást, hiszen a fűnyíróval nem sértjük meg az ágyás növényeit.

FB.jpg

Az orvosi zsálya

Nyílik a zsályám a gangon, ami kicsit korai, akárcsak idén sok más növénynél, de a virágokról legalább eszembe jutott, milyen régen használtam. Pedig nagyon sok mindenre jó: ételben, veteményesben, házi patikában egyaránt. Ez utóbbit bizonyítja tudományos neve is, a Salvia officinalis (salvia= gyógyítani).

P1020892.JPG

Különösen az év végi ünnepek során értékelődnek fel a családi ételköltemények. Növénybarát olvasóink, ha máshonnan nem, posztjainkból számos alkalommal kedvet kaphattak élő fűszernövények tartására. Az otthon fűszert termesztők megtapasztalhatták - minden tisztelet a szárítmányok forgalmazóinak -, hogy más az íze az ételnek, ha frissel fűszerezik. Az illatos, ízes mini kertecskék a hideg hónapokban is megélnek, elférnek egy-egy nagyobb zöld területen, a legjobb helyük a télikertben, zárt verandán lenne. De a konyhaablakban vagy világos előszobán is megélnek.

cropped-dsc_1364-modifier5.jpgNem rossz a szárított, de a friss az mégiscsak más

Ültessünk levendulát!

A közönséges (más néven keskenylevelű vagy francia) levendula (Lavandula angustifolia) az egyik legigénytelenebb fűszer- és gyógynövény, amellyel kertész találkozhat. Mondhatnánk, a jég hátán is megél, ha nem mediterrán eredetű lenne. Így viszont marad neki a meleg, napos hely, tápanyagban szegény, meszes talaj, ahol akár évtizedekig is élvezhetjük gyönyörű színét és illatát.

levendula1.JPG

Fűszerek télire

A gondos-szorgos kertészek már jó időben gondoltak az ínségesebb napokra, amikor nincs mindenféle fűszer frissen az ablakban vagy a kertben. Én nem tartozom közéjük, mert - bár úgy tartják, szárítani még a virágzás kezdetén érdemes az illatos-aromás növényeket - mindig akkor kapok észbe, amikor a mentáim, kakukkfüveim, rozmaringom stb. teljes virágpompába borulnak, és a meleg napoknak is vége.

Drying-Herbs-ⓒ-Michaela-at-TGE.jpg

Aki résen volt, kis csokrokban szellős, ám tűző naptól távol eső helyre fellógatta a raktározásra szánt fűszer- (és gyógy-)növényeket, majd néhány hét múlva szépen lemorzsolgatta a leveleket és jól záródó üvegekben vagy textilzacskókban elrakta a kamrába.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek