Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sokarcú sárgabarack

A legtöbb kertben az átlagosnál egy hónappal előbbre járnak a növények; aki jól ismeri őket, megállapíthatja, nem mindegyik siet, de a gyorsan ébredők között elöl járnak a sárgabarackok. A legkorábbiak március végére már be is fejezték a virágzást. Ezekután már csak reménykedni lehet, hogy a virágokból ízletes termés is lesz.

48035794.jpgA pompás virágok mindig bő termést ígérnek, de sok múlik a tavaszi éjeken

Ablak a diófácskán

Diófánk, miután kinőtte a nyári konyhát, nekirugaszkodott, és olyanná vált, amilyennek egy diófának lennie kell. Már kétszer sikerült fűrésszel, hernyózó ollóval megritkítani, amitől még jobban nekiindult. Betegségein is úrrá lettem, és már néhány éve stabilan olyan 150 liternyi egészséges diót terem. Most már csak az ízével van baj: anyósom - családunk legnagyobb diófelhasználója - szerint nincs vele mit tenni, keserű diót terem, ezért minden ősszel visszautasítja. Legutóbb azt mondta, már vett a piacon. Hallottam mindenféle népi praktikáról: rövid hőzuhanyról, dörzsölésről, de úgy érzem, nekem a dióból elég a permetezés, a levél- és termésgyűjtés. Évről évre a cinegéké lesz.

P1140182.JPGA diófánk árnyékára nincs panasz, csak a termése kicsit keserű

A laikus kertbarát számára még a metszés tudományánál is sejtelmesebb a tápanyagpótlásé. A kettő közötti hasonlóság: könnyű hibázni, és a szerencsétlen növénynek időre van szüksége, hogy túljusson a bajon, ha egyáltalán túléli. Ráadásul a tápanyagpótlás pénzbe is kerül.

Az elrontott műtrágyázás miatt ki is éghet a gyep

A gyümölcsfák metszésekor a jó szemű és ügyes kezű kertész el tudja dönteni, hogy úgy méretben, mint mennyiségben milyen legyen a termés. A sikeres szürethez azonban a virtuóz ollókezelésnél több is kell.

A csomagküldők katalógusaiban fellelhető sárgarépafotók láttán a hobbikertésznek hamar kedve szottyan termesztésével próbálkozni. A répával azonban csak az kezdjen, aki kedveli az ásást, e növény ugyanis a laza talajban érzi jól magát, pontosabban ilyen közegben fejleszt pompás karógyökeret. Ha kötött a föld, akkor a narancsszín répa csak girbegurba csúfsággá sikeredik. Nemcsak a laza talaj, hanem a kellő táperő és - a vaskos gyökér fejlődése kezdetén - a gondos öntözés is fontos.

répa.jpg A répa hálás gyökér, hatalmasra nő, ha laza talajba kerül és bőven kap tápanyagot és vizet

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek