Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

19. hét

- május 5. (Györgyi, Adrián): Ezen a napon nem szabad mezítláb vetni, mert bolhás lesz a növény.

- május 6. (Babevő János): Ilyenkor kell vetni a hüvelyeseket (bab, borsó, lencse), mert nagy valószínűséggel már nem fognak elfagyni. "Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra."

A Jászok napja is: 1745. május 6-án Mária Terézia a jászkunokat szabad parasztokká nyilvánította. Ennek emlékére 1991 óta Jászjákóhalmán minden évben megtartják a Jászok napját.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A hét közepén várható talajmenti fagyok (de ha biztosra akarunk menni, fagyosszentek) után lassan nekiállhatunk a kert egy sarkában a sátorállításnak. A futóbab nagyszerű megoldás, ha két legyet akarunk ütni egy csapásra: a gyerekeknek árnyat adó, nyári búvóhely, ráadásul ennivalónak se utolsó.

Szomorú gesztenyeszezon

A hideggel együtt fűtik kályháikat a gesztenyesütők. A finom csemegét termő fákra azonban rájár a rúd, szörnyű betegség tizedeli a gesztenyéseket. A minap egy közeli telek új tulajdonosának kétségei támadtak hatalmas szelídgesztenyefáját illetően. Rövidke szemrevételezés után kiderült, hogy a pórul járt, tövénél méteres törzsű fa menthetetlen. Persze lehetne még küzdeni érte, de a beleköltözött kéregrák miatt néhány év alatt így is, úgy is vége. A betegség kórokozója a Cryphonectria parasitica, Ázsiában őshonos gomba, ahol a helyi szelídgesztenyefajok, a japán- és kínai szelídgesztenyék (Castanea crenata és C. mollissima) toleránsak vele szemben, míg az amerikai és európai fajokat (C. dentata és C. sativa) hosszabb-rövidebb idő alatt elpusztítja.

Egy egészséges példány

Ahogy közelednek az ünnepek, a lakás díszítgetése mellett az illatoknak is egyre fontosabb szerep jut. A drogériákban kapható szagűzők nagyon népszerűek, de minek költenénk ilyesmire, ha magunk is könnyen készíthetünk - ráadásul természetes - illatosítókat.

5140_1.jpg

A lakásban terjedő illatoknak persze nem csak karácsonykor van nagy szerepe: ingatlanosok szokták ajánlani, hogy véletlenül pont fahéj vagy frissen sült sütemény illata lengje be az eladni kívánt lakást, amikor a potenciális vevő érkezik. Személyes élményem ezzel kapcsolatban, amikor lakáskeresésnél az egyik helyről szinte menekültünk az átható babgulyásszag miatt, pedig elvileg nem lett volna rossz a hely. Sebaj, utólag már jobb, hogy így történt.

A gombászás kiskátéja

A gombakedvelők igazán örülhetnek a mostani esős időszaknak, mert még számos ehető gomba nő novemberben is. Persze nem árt, ha tudjuk, hol kell keresni.

Tűlevelű erdőkben jó eséllyel keresgélhetünk az őszi időszakban, és a meghatározásnál sokat segít, ha tudjuk, milyen típusú fenyvesben jártunk. Lomberdőkben a savanyú talajú részeket figyeljük, ahol sokféle zuzmó- és mohafaj nő. A kidőlt fatörzseken, tuskókon eső után nagyon hamar megjelennek a korhadékbontó fajok,pl. a barna vagy a fehér porhanyósgomba (Psathyrella piluliformis; P. candolleana).

Psathyrella_piluliformis_(Bull.)_P.D._Orton_59628.jpgBarna porhanyósgomba

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek