Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még bő két hét, és a karácsonyi hajcihő hajrájához érkezik. Az idén úgy tűnik, talán több jut a karácsonyi ajándékokra, így a fenyőfán sem kell spórolni. A családi karácsonyozás izgalmas velejárója a fenyőállítás, de még ennél is jobb a vásárlás. Akinek konkrét elképzelése van, ne várjon, az Ádvent első hetén kezdődő kampány elején válasszon.

Vízkereszt az aszfalton

Elérkezett vízkereszt napja, ami hagyományosan a karácsonyfabontást is jelenti. Sokan idén se vártak ilyen sokáig, már rögtön karácsony után megszabadultak a fenyőktől. Bár a nagyobb városokban külön e célra kijelölt helyeken gyűjtik a megunt karácsonyfákat (a budapesti lerakóhelyeket itt lehet megnézni), a legtöbben a ház elé teszik, vagy legfeljebb a sarokig viszik. Ilyenkor elég lehangoló a látvány; ma reggel tettünk egy kört a környéken (Budapest, 13. kerület), valószínűleg máshol is hasonló a helyzet.

Fenyődilemma

Sokan már megvásárolták a fenyőfát karácsonyra, ami nem baj, ha kint tudják tárolni, hiszen az árusok, faiskolák se tesznek másként. Az eladásra szánt fenyőket általában már novemberben, de legkésőbb december elején kivágják, így mindegy, várunk-e az utolsó pillanatig.

Január 6-án, vízkeresztkor véget érnek a karácsonyi ünnepek, kezdődik a farsangi időszak. Hagyományosan ez a karácsonyfa végét is jelenti, legalábbis a lakásban. Mivel idén ez a nap hétfőre esik, sokan már a hétvégén megszabadultak a szebb napokat látott fáktól, sőt, a környékünkön már december 27-én is láttam kidobott ezüstfenyőt(!).

00-christmas-tree-uses.jpgNem ezt...

Nagyobb városokban szervezetten gyűjtik a kijelölt helyekre kitett fenyőket, majd elégetik vagy komposztálják őket. Már ha nem hagytuk rajta a suttyomban elmajszolt szaloncukrok papírjait, a girlandokat, díszeket, neadjisten az égősort. Merthogy állítólag ilyen is előfordul…

Általában Mikulás napján indul a karácsonyfaszezon, így volt ez idén is. Most már látszik, hogy a általában maradtak a tavalyi árak. A faiskolások szerint a kiadásaik növekedtek, de a vásárló nem szívesen ad többet a fáért, hiszen karácsony táján a pénznek sok helye van. December első napjaiban főként az iskolák és az irodák vásároltak tekintélyesebb méretű fákat. A nagy, immár lakossági kampány jó egy hete tart, ott az 1-3 méteresek iránti kereslet a jellemző.

P1280098.JPG

A faiskolások szerint a vásárlással nem érdemes várni, mert december első napjai után úgysincs friss vágás, hiszen a portéka többségét már novemberben kivágták. Az idei kínálat zöme magyar fa, de tekintélyes mennyiség érkezik Dániából is. A jellemző árak nem változtak 1 év alatt: a meleg lakásban leveleit gyorsan elveszítő, viszont illatos luc méteréért nagyjából ezer forintot kérnek az árusok, míg az ezüstfenyőt ötezerért adják, a nordmann ára 6-7 ezer forint.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek