Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

április babona bolond április 1.

Április – Szent György hava

13. hét:

- április 1. (Hugó): A naptárreform előtt az év kezdetét jelentő ünnep volt, utána már komolytalan, bolond nappá vált. A népi hiedelem szerint, aki e napon vet, az is bolond, mert az ilyen magból nem lesz termés. Új dolgokba kezdeni se érdemes, mert nem sok jó sül ki belőle

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A gombászás kiskátéja

A gombakedvelők igazán örülhetnek a mostani esős időszaknak, mert még számos ehető gomba nő novemberben is. Persze nem árt, ha tudjuk, hol kell keresni.

Tűlevelű erdőkben jó eséllyel keresgélhetünk az őszi időszakban, és a meghatározásnál sokat segít, ha tudjuk, milyen típusú fenyvesben jártunk. Lomberdőkben a savanyú talajú részeket figyeljük, ahol sokféle zuzmó- és mohafaj nő. A kidőlt fatörzseken, tuskókon eső után nagyon hamar megjelennek a korhadékbontó fajok,pl. a barna vagy a fehér porhanyósgomba (Psathyrella piluliformis; P. candolleana).

Psathyrella_piluliformis_(Bull.)_P.D._Orton_59628.jpgBarna porhanyósgomba

A népi kalendárium szerint szilveszter és az új év első napja szorosan összefügg, ezért a két nap szokásai, hiedelmei gyakran azonosak. Úgy tarják, e két napnak döntő szerepe van abban, milyen lesz a következő évünk. A szokások, babonák a család, a gazdaság, a háztartás körül forognak. A szilveszter éjféli zajkeltésnek (kongózásnak, pergőzésnek) több célja is van: egyrészt elűzi a rossz szellemeket, másrészt felébreszti az embereket, hogy az új évben szorgalmasan dolgozzanak, harmadrészt a jószágot is felveri, és arra készteti, hogy a másik oldalára forduljon, ami biztosítja az állatok jó egészségét és a bő szaporulatot.

szgulya.jpgGulyafordítás

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek