Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

16. hét:

- április 14. (Tibor): Ha Tibor napjára még nem zöldülnek a rétek, a gazdák nem nagyon reménykednek a jó termésben. Ha üde zöld a vetés, jó lesz a szénatermés.

Ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.

A hagyomány szerint ilyenkor szólal meg a kakukk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára


Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét

- szeptember 17. (Zsófia): Ha ez a nap itt találja még a fecskéket, idén már nem érkezik meg a hideg.
A mennydörgés, villámlás azt vetíti előre, hogy szép "vénasszonyok nyarára” számíthatunk, de kemény lesz a tél.

- szeptember 21. (Máté): Egyes vidékeken "pelyvahétnek" hívják, azaz vetésre nem alkalmas. Máshol viszont éppen az a hét a búzavetés időszaka, amikor is a gazda tiszta ruhában, szótlanul szórta szét a megszentelt vetőmagot a gabonaföldön. Káromkodni tilos volt vetés közben.

Csillagászatilag az őszi napéjegyenlőség napja, ezután kezdődnek a szüreti mulatságok, pásztorünnepek.

A bortermést is megjósolja e nap időjárása: „ Ha Máté napján tiszta idő vagyon, a bornak esztendőre nagy bőségét várják.”

Buddha a körtefán

Tegnapi posztunkban említettük, hogy a körtefa sok türelemmel és ügyes nyisszantásokkal kerítéssé, sövénnyé is alakítható. A vállalkozó és alkotó szellemű kertész azonban nem elégszik meg ennyivel, hanem a gyümölcsök formáját is igyekszik befolyásolni. Legalábbis Kínában nagy divatja van ennek.

Tudta? Magyarországon 12 bagolyfaj fordul elő

Erdei fülesbagoly fiókája

A leggyakoribb hazai költőfajok az erdei fülesbagoly (Asio otus), a macskabagoly (Strix aluco), a gyöngybagoly (Tyto alba) és a kuvik (Athene noctua). Ritkább fészkelők az uhu (Bubo bubo), a füleskuvik (Otus scops), a réti fülesbagoly (Asio flammeus) és az uráli bagoly (Strix uralensis), valamint néhány nagyon ritkán előforduló faj (pl. törpekuvik).

Tudta? Magyarországon 2 gólyafaj fordul elő

A mindenkinek ismerős gólya hivatalos neve: fehér gólya (Ciconia ciconia), de él nálunk egy kevéssé ismert rokona, a fekete gólya (Ciconia nigra) is. A két madár méretre azonos, színbeli eltérések a következők: a fehér gólyán fekete szín csak a szárnyán, az evezőtollakon van, az összes többi tolla fehér. A fekete gólyának csak a hasa fehér, a többi tolla fekete (alulról a szárny tövénél van még egy kis fehér szín, valamint egyes példányoknál a faroktollak is fehérek lehetnek). A fej és nyak tulajdonképpen csak messziről tűnik feketének, közelről színjátszó zöldes-kékes színű, mely a vörös csőrrel és szem környékkel az egyik legszebb madárrá teszi a fekete gólyát. A fent leírt nagy különbségek ellenére főleg rossz látási viszonyoknál vagy nagyobb távolságból nem mindig könnyű a megkülönböztetésük, a reptében kinyújtott fej és nyak színe a legjobban megfigyelhető bélyeg.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek