Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Magro.hu idén már harmadik alkalommal megrendezett mezőgazdasági konferenciasorozatának első, budapesti eseménye már lezajlott. A második eseményt Kaposváron december 15-én, a harmadikat Debrecenben január 18-án tartják. A szervezők arra keresik a választ, hogy miért termelnek nyugaton másfélszer annyi kukoricát vagy búzát hektáronként, mint itthon és hogy hogyan lehet elérni azt a hatékonyságot. Az előadások részletezik a legújabb tudnivalókat, a legfrissebb kutatások eredményeit a talajelőkészítéstől a betakarításig a precíziós gazdálkodás szemszögéből is.

Mintegy 2 millió hektáron hozzávetőlegesen 200 ezer gazda és agrárvállalkozás termeszt évről-évre kukoricát vagy búzát Magyarországon. Tapasztalatban nincs hiány, hiszen a szereplők zöme több évtizede végzi ezt a tevékenységet. A friss tudásra azonban igény mutatkozik, vagy kellene, hogy mutatkozzon, mivel jelenleg a hazai mezőgazdasági termelők mintegy 17 százalékának van csak mezőgazdasági végzettsége és évente számos innováció jelenik meg a területen. És az is tény, hogy itthon a termelés hatékonysága jelentősen elmarad az élen járó országokban tapasztaltaktól.

Mi a megoldás?

Jogos a kérdés, éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy a gabonatermesztéssel kapcsolatos tudás minél nagyobb teret kapjon és eljusson az érintettekhez. Ezért idén – a Magro.hu mezőgazdasági piactér szokásos éves konferenciasorozatán – ez lesz a téma. A Kukorica és Búza Konferenciasorozaton a két növény teljes termesztési ciklusát fogják bemutatni szakértők segítségével. Sok olyan hasznos újdonság és információ hangzik el az ország 3 különböző pontján, amit eddig a nagyközönség nem ismert.

Milyen kérdéseket feszegetnek a közelgő eseményeken?

  • - Hogyan kerüljük el a felesleges csodavárást, azaz milyen termelési maximumot érhetünk el a technológia helyes megválasztásával régiónként és megyénként?
  • - Mik azok a hibák, amiket tíz gazdából hét elkövet már a talaj előkészítésekor a talajoltás, talajbaktériumok, műtrágyázás terén?
  • - Hogyan válasszunk megfelelő vetőmagot a minőség, a mennyiség és a stressztűrő képesség figyelembe vételével?
  • - Milyen módon csökkenthető a vegyszerhasználat úgy, hogy az új és legveszélyesebb (kukoricamoly, csíkos mozaik, vetési bagolylepke, fuzáriózis) kihívásoknak is megfeleljen?
  • - Hogyan tudjuk a talaj tápanyagtartalmát költséghatékonyan feljavítani a 70-es évek szintjére, hogy ne éhezzenek tovább a növényeink?
  • - Mik a legújabb technológiák az új kórokozók és kártevők ellen, valamint a rezisztencia kezelésére?
  • - Hogyan használhatja ki a fiatal gazdáknak szóló pályázatot a gabonatermesztésben, és milyen öntözéses-gépes támogatások lesznek, és ezekre hogyan készüljön fel már most?
  • - Hogyan időzítsük a kukorica betakarítását úgy, hogy a szárítási költség ne vigye el a profitot, de még a búza elvetésére is legyen idő?
  • - Hogyan nyerjünk több százezer forintot csupán csak az értékesítés optimális időzítésével?

A konferenciasorozat részletes programja és jelentkezés az alábbi oldalon: http://www.magro.hu/konferencia

Magyarországon a gabonatermesztés olyan, mint a foci vagy a gyereknevelés: mindenki ért hozzá. Mindenki egy picit máshogy csinálja, és általában meg vagyunk győződve arról, hogy amit csinálunk, az pontosan úgy a legjobb. De vajon tényleg így van ez? Egy biztos, fejlesztésre, és javulásra mindig szükség lesz, és most erre egy remek lehetőséget biztosít a Magro.hu.Mintegy 2 millió hektáron hozzávetőlegesen 200 ezer gazda és agrárvállalkozás termeszt évről-évre kukoricát vagy búzát Magyarországon. Tapasztalatban nincs hiány, hiszen a szereplők zöme több évtizede végzi ezt a tevékenységet. A friss tudásra azonban igény mutatkozik, vagy kellene, hogy mutatkozzon, mivel jelenleg a hazai mezőgazdasági termelők mintegy 17 százalékának van csak mezőgazdasági végzettsége és évente számos innováció jelenik meg a területen. És az is tény, hogy itthon a termelés

hatékonysága jelentősen elmarad az élen járó országokban tapasztaltaktól.

gabona búzatermesztés kukoricatermesztés konferencia Magro.hu
A sikeres termesztés érdekében szükség van az új technológiák ismeretére - ezt kínálja a résztvevőknek a rendezvénysorozat

Régi népélet naptára

régi népélet naptára gyógynövény időjárás termés szúnyog negyvenes nap

Augusztus - Kisasszony hava

33. hét:

- augusztus 15. (Nagyboldogasszony): Ha a nagyasszony fénylik, azaz derült az idő, sok gyümölcs, jó bortermés van kilátásban. Az e napon megszentelt gyógynövényekkel később a betegeket füstölik. Az asszonyoknak e naptól tilos volt a folyóvizekben fürödni. A búzát ekkor kellett szellőztetni, hogy ne legyen dohos, zsizsikes.

- augusztus 20. (István, Vajk): Szent István napján a szép idő jó gyümölcstermést jelez. Ezen a napon vágják le a szúnyogkirályt, ettől kezdve már kevesebb vérszívóval találkozunk. Van, ahol úgy tartják, István-napkor mennek el a gólyák. Negyvenes napnak is mondják, azaz, amilyen az időjárás e napon, olyan lesz a következő negyven is. Ezen a napon már az új búzából sütik a kenyeret.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára időjárás dologtiltás termés

Április - Szent György hava

18. hét:

- április 25. (Márk): A kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A megszentelt búzaszálakat gonoszűzésre használják.

Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér.

Ha a fülemüle hallgat, változékony lesz a tavasz, ha énekel, szép idő lesz.

- április 28. (Valéria, Vitális): Férfiaknak dologtiltó nap: semmit nem szabad vetni. Amilyen a mai időjárás, 40 napig hasonló várható, valamint nép megfigyelés szerint „ha Vitális didereg, tizenötször lesz még hideg.”

- április 30. (Katalin, Kitti): Termés- és időjósló nap: ha szép idő van, jó lesz a termés, ha nem, akkor ne is reménykedjünk! Dologtiltó nap is: tilos konyhai veteményeket vetni.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára termés féregtelenítés kakukk

Április - Szent György hava

15. hét:

- április 12. (Gyula): Száznap. Az év (majdnem) 100. napja. Bácskában, Baranyában a tisztaság, a takarítás napja. Kitakarítják a lakást, kiűzik a férgeket az istállóból.

- április 14. (Tibor): Ha Tibor napjára még nem zöldülnek a rétek, a gazdák nem nagyon reménykednek a jó termésben. Ha üde zöld a vetés, jó lesz a szénatermés.

Ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.

A hagyomány szerint ilyenkor szólal meg a kakukk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek