Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hétvégén folytatódik a kánikula, úgyhogy az egyik legfontosabb feladat továbbra is az öntözés, még ha ez az utóbbi időben szélmalomharcnak tűnik is.

watering-flowers-with-a-watering-can.jpg

Régi népélet naptára

2012 okt.JPG

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 15. (Teréz): Teréz napja sok helyen asszonyi dologtiltó napnak számított. Tartózkodni kellett mindenféle házimunkától, tilos volt mosni, kenyeret sütni, mert ha ezt megszegték volna, bajt hoztak volna a házra. A Délvidéken sok helyen ma is betartják ezt a szokást.

Ahol nem Ferenc napján, ott Teréz napján kezdődött a szüret, így a Balaton-felvidéken és Egerben, ahol „terézszedés” a neve.

- október 16. (Gál): A jövő nyári időjárásra enged következtetni, mert idén az időjárás már nem okoz gondot a gazdálkodóknak.

- október 20. (Vendel): A pásztorok védőszentjének ünnepe. A legenda szerint Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, remetéskedett, majd egy birtokosnál őrizte a nyájat. Főleg a Dunántúlon és a Jászságban e napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották. A hortobágyi pásztorcsaládokban gyakran keresztelték Vendelnek a gyerekeket.

- október 21. (Orsolya): Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél. Ha ezen a napon szép idő van, olyan lesz karácsonyig. Orsolya napján le kell szedni a káposztát, nehogy az esőtől megrepedjenek a fejek. Kőszeg környékén e napon kezdődött a szüret.

A mostani hétvége kicsit borongósnak ígérkezik, de nem lesz rossz idő, úgyhogy jöhet még egy kis szorgoskodás a kertben.

Most szépen süt a nap, de az időjósok szerint nem lesz ez így egész hétvégén. Szélre, esőre is számíthatunk, sőt, még talajmenti fagyok is jöhetnek. 

- Az érzékeny edényes növényeket ideje téli helyükre vinni. A nagyobb tűrőképességűeket, mint a  leander, még hagyhatjuk, mert a hajtásnövekedés így jobban lelassul, és ellenállóbban nézhetnek a tél elébe. Fagyos napokon esetleg fátyolfóliával takarhatjuk.

- Az elvirágzott egynyári virágokat szedjük ki az ágyásokból és a virágládákból, és adjuk a komposzthoz.

- Ne vágjunk vissza minden évelőt; a termésmaradványokat megeszik a madarak, a hajtások pedig nagyon szépek, amikor zúzmara borítja őket. A fűféléket is hagyjuk meg.

- Még mindig szedhetjük az almát, körtét, és már a diót is. Gondoskodjunk a tárolásról, vagy főzzük be a gyümölcsöket. A korábban leszedetteket is ellenőrizzük, nehogy rothadásnak induljanak.

- Ültethetünk bogyósgyümölcsűeket és téli dughagymát.

- A sütőtök szereti a meleget, ezért jó, ha szobahőmérsékleten érleljük, mert akkor kemény héja képződik. Vigyük napos helyre vagy meleg lakásba, így több hónapig is tárolhatjuk. A pincében előfordulhat, hogy néhány hét után rothadni kezd.

Aki pedig ezen kívül még programra vágyik, íme néhány:

- A Budakeszi Vadasparkban szombaton "Erdei Termékek Utcája", ahol gyógynövények, gyümölcsök, gombák, díszítő termések felhasználásával ismerkedhetünk.

- Kaposvár közelében két érdekes program is ígérkezik: a Kadarkúti Gesztenyés Napok, ill. traktoros diószüret a bőszénfai Meseszállóban . Mi kb. 8 éve  voltunk ott, már akkor is nagyon jópofa, gyerekbarát szálló volt. Minden szobát valamelyik klasszikus mese szerint rendeztek be, ill. fiúknak volt lovagos meg kalózos szoba. Gondolom, azóta még szebb lett, úgyhogy megszállni is érdemes.

- Ezen a hétvégén is folytatódnak a "tökös" rendezvények. Balatonboglártól néhány km-re, Szőlőskislakon Töklámpás Fesztivál, mely egyben gasztronómiai ünnep is. Az Őrségben pedig  8. alkalommal kerül sor a Nemzetközi Tökfesztiválra, melynek részletes programja itt olvasható.

Szép hétvégét!

Erre a hétvégére is nyári hőmérsékleteket ígérnek, úgyhogy semmi okunk a szobában kuksolni.

A jó levegőn kiváló testedzésnek ígérkezik, ha a fent látható divatos szandálban sétálgatunk a gyepen. Neki is, nekünk is jót fog tenni.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek