Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Legalábbis a rómaiak így tartották. Ezek szerint Magyarországon jó élni, mert éghajlatilag országszerte adottak a gesztenyetermesztés feltételei: az évi 10°C-os középhőmérséklet mellett még a fagyok sem károsítják különösebben. Szeret is itt lenni, amit jól bizonyít, hogy bár egy legenda szerint Mátyás király felesége, Beatrix hozta Itáliából a 15. században, valójában a szelídgesztenye őshonos a Kárpát-medencében.

A nyár vége felé már érdemes hozzákezdeni a gyep téli felkészítéséhez. Ha sikerült túlélni az idei csapadékos nyarat, akkor elég egy rutin megújítás. Az alapos gereblyézés után felsebzett földbe elszórt fűmagból még a fagyok beálltáig megerősödhet a fű, pótlandó a foghíjakat a gyepszőnyegen. A jobb állapotú gyepeken angolperjét érdemes kiszórni. Ahol nagyobb hiányokat is el kell fedni, oda a park- vagy a golffűkeverék javasolható. A vásárláskor nemcsak az árra kell figyelni, hanem a lejárati időre is: a fűmagnak legalább 2015 őszéig használhatónak kell lennie. Egyes árudákban ugyanis ilyenkor a figyelmetlen vevőkre rásózzák a rég lejárt használati idejű, "bedöglött" fűmagot is.

A rendszeres nyírás és a mulcsozó technika sokat segít

Májusi özönvíz

Idén is bebizonyosodik, igaz a mondás, hogy a májusi eső aranyat ér. Persze az is biztos, hogy a szabadföldi szamócások nem örülnek, de mi vásárlók sem, mert ezen a héten az eső áztatta ágyások termése biztosan elrothad. A hiány pedig megint áremelést hoz, pedig éppen zuhanni kezdett az eper ára.

eperkosár.jpg

Komposztálni jó!

A hulladék szelektív gyűjtése egyre elterjedtebb és megszokottabb folyamat: tudjuk, melyik színű gyűjtőbe milyen hulladékot tegyünk. De mi a helyzet a biohulladékkal? A többségünk azt felelné: megy a kukába! Tudja, mennyi szemét van a kukákban?

Cikk4_kép1.jpg

Nagyszüleink jól tudták, milyen fontos, hogy minél kevesebb dolog menjen kárba. Ami haszontalan szeméthalomnak tűnt, azt is fel tudták használni. Alapos megfontolás után ma is szinte minden hulladékot újra lehet hasznosítani.

Régi népélet naptára

Mzes-adventi-koszor-2-2009.jpg

December - Karácsony hava

48. hét:

- december 1. (Elza): "Elza-napi éles szél, négyheti széllel jár." A meteorológiai tél kezdete. Ilyenkor fogták be a gazdasszonyok hizlalásra a karácsonyi pulykát.

Advent első vasárnapja. 

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek