A nyár vége felé már érdemes hozzákezdeni a gyep téli felkészítéséhez. Ha sikerült túlélni az idei csapadékos nyarat, akkor elég egy rutin megújítás. Az alapos gereblyézés után felsebzett földbe elszórt fűmagból még a fagyok beálltáig megerősödhet a fű, pótlandó a foghíjakat a gyepszőnyegen. A jobb állapotú gyepeken angolperjét érdemes kiszórni. Ahol nagyobb hiányokat is el kell fedni, oda a park- vagy a golffűkeverék javasolható. A vásárláskor nemcsak az árra kell figyelni, hanem a lejárati időre is: a fűmagnak legalább 2015 őszéig használhatónak kell lennie. Egyes árudákban ugyanis ilyenkor a figyelmetlen vevőkre rásózzák a rég lejárt használati idejű, "bedöglött" fűmagot is.

A rendszeres nyírás és a mulcsozó technika sokat segít

Ha nincs szükség felülvetésre, a fűnyírás után már ki lehet szórni a kombinált műtrágyát is. Ma már egészen jól oldódó – makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmazó – granulált műtrágyákat lehet vásárolni. Aki teheti, nagyobb kiszerelésben vásároljon, mert a gazdaboltokban 40 kilós adagot is vehetünk a más üzletben kapható tízkilós áráért.

Ahogy melegebbek és a csapadék tekintetében szélsőségesebbek a nyarak, egyre több gyeppel van baj. Sok kerttulajdonost lephetett meg az idén, amikor az özönvízszerű esők után többször is lendületbe jött a gyepek többsége. Az esők miatt hűvösebb idő gyakran csodát tett, mert az eddig gyengélkedő elsárgult fűcsomók ilyenkor visszazöldülnek és hajtanak. Nem szabad persze azt sem elfelejteni, hogy a növényi fejlődés csúcsán álló gyepalkotó füvek inkább a szárazabb, mint a nedves közeget kedvelik.

Az időjárás változása miatt folytatni lehet a gyepek felkészítését a szélsőséges időjárásra, mert messze nem biztos, hogy jövőre is ugyanilyen csapadékos lesz a nyár.

Nem ördöngösségről van szó, pusztán arról, miként lehet viszonylag olcsón komfortosabbá tenni a füvek életét, hogy a szárazabb periódusokat túléljék és hamarabb regenerálódjanak. Röviden: fajtacserét és technológiai váltást kell végrehajtani. Az idei felújítást a meglévő gyep viszonylag rövidre nyírásával kell kezdeni, ilyenkor a fűnyírót a nyári nyírási magasságnál eggyel lejjebb kell állítani.

Ezt egy vegyszeres, kétszikűeket pusztító gyomirtásnak kellene követni. Ha megtelepedtek a vadfüvek, a talpas muhar és társaik, akkor ezeket valahogy ki kellene huzigálni, még akkor is, ha csak egynyári növényekről van szó, mert rontják a később következő magvetés hatékonyságát. A munkasort néhány napos pihenő után a késes gyeplazításnak kell követni. Léteznek kézi és gépi eszközök, ez utóbbiak a barkácsáruházakban (órára is) bérelhetők.

Érdemes száz négyzetméterenként 50 kiló mosott homokot, vagy nagyon apró sódert is szétszórni, ezzel lazítani lehet a talajt. Ez az az alkalom, amikor permetezővel vagy öntözőkannával kijuttathatóak a humuszképző talajéletet bővítő baktériumok. Ezen cellulózbontó hasznos lények milliárdjai kis zacskóban a gazdaboltokban kaphatók. Majd következik a magvetés.

Hiányos kelés

A kertjére igényesnek érdemes a magválasztásra több időt fordítani. A szakkereskedések és csomagküldők egyre bővebb kínálatából lehet válogatni. Olyan keveréket válasszunk, amelyet szárazságtűrő és jó regenerálódó képességű fajváltozatokból, fajtából állnak. Ez jellemzi az egyes angol perjéket (Lolium perenne) és a réti perjéket (Poa pratensis), ezek már kellő védelmet biztosítanak a fő gyepalkotónak számító szép, finom összképet nyújtó csenkeszeknek (Festuca). A finom gereblyézés és hengerezés után jöhet az őszi, káliumtúlsúlyos műtrágyázás, és a gazda nyugodtan hátradőlhet. Mindent megtett, mert a komolyabb fagyok beálltáig a mostanában elvetett magvak már erős fűcsomókká fejlődnek.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!