Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szent Jakab (Julius) Hava

 
1.) A’ háznál a’ Keményítőre gyakor szükség lévén, a’ Gazdaszszony válaszszaki ahoz a’ legöregebb szemű, és vékony héjú búzát, tisztogassa, mosassa meg: a’ tejesztés után pedig nyomattassa ki, és a’ keményitőt jól kiszáraztva, tegye száraz híves helyre; három pozsonyi mérőből egy merő jó féle, és 16-20. Font barna keményítő szokott lenni. A’ megmaradott törkölyt a’ kinyomás után a’ tik, sertés, és tehenek édesdeden megeszik.
 
3.) A’ Kajszinbaratzk, Spanyolmeggy, Cseresnye, és manna, most lévén legjobb divatjokban, mindenikből kel szedetni, és télre befőzvén, üvegekre rakni. A’ száraztást mindenek tudják.
 
4.) A’ Boldogaszszony, vagy gömbölyű szilva is ezen, ’s a’ jövő Hónapban szokott érni; tehát minthogy ezt száraztani nem lehet, hordókra kel szedetni pálinkának.
 
5.) A1 Dohányt már most kottsozni szükség, és a’ virág bunkókat letördeltetni: söt egyúttal a’ legalsó négy leveletis szükség leszakasztani, és elvetni. Dohányért sok jó segédet kap a’ Gazdaszszony.
 
6.) Kel, karaláb, és kártifiol magokat Julius elejénis szoktak vetni, és még ezek Octoberben megis érnek, ha Augustus elején elplántáltatnak, ’s jó ideje jár.
 
7.) Julius első hétjében a’ két legfellyebb három esztendős sáfrány hagymákat kikell ásatni, és száraz szellős helyen tartani Augustus utólsó hétjéig, a’ midőn újra elásatnak kilentz tzól méllységre, sorjában. Julius utolsó két Hétjében pedig jó a’ szegfű bújtást elkezdeni, és Augustusban is, folytatni.
 
8.) Szent Jakab nap körűl vessenek a’ Gazdaszszonyok az üres ágyakba kerékrépa, és téliretek magot. Ezek még November elejére megnőnek.
 
9.) A’ Fokhagymát kiszedvén koszorúkba szükség fonni, megszáraztva, és megtisztogatva;
 
10.) A’melly kerti vetemény magok zsendűlni kezdenek, lemetéltessenek, és tokjokban megszáraztatván, tétessenek félre.
 
11.) Az aratóknak kedves eledelek a’ tésztával savanyított ugorka; tehát azt már illyenkor minden nap savanyítani kel; meghagyván a’ szárán a’ legelső szép ugorkákat magnak.
 
15.) Augustus utolsó hétjében télre való ugorkát is szükség lévén elrakni, a’ Gazdaszszony most már jóféle bór etzetet szaporítson előre, hogy ennek vagy nemléte miatt az elrakás elnekéssék; vagy pedig erőtelen, és gyümölts etzetre ne kellessék szorúlni.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820  

Szent Ivány (Junius) Hava

7.) Télrevaló kelt, és karalábot most kell vetni, más részről pedig a’ vetemény magokat megszedni, és jövendőre eltenni.


8.) Az aratók tartása a’ Mezei Gazdaszszonynak legtöbb gondot adván, előre kenyérnek való lisztet őrlet; Főzeléket, árpa, és Köleskását, Zsírt, Szalonnát, Füstölt-hust, savanyúkáposztát ’s a’ t. előkészít, és a’ Gazdával e’ részben tanátskozik.


9.) Mind ennyi gondjai köztis a’ jó fonó, szövő Gazdasszony megnézi a’ Lenjét, és ha azt füvesnek találja, kigyomláltatja, és felállongattatja az eső után.


10.) Sok helyen van az a’ szerentse, hogy a’ réteken elegendő köménymagot lehet szedetni; ezt tehát ezen Hónapban elsemis mulatja a’ Gazdaszszony.


11.) A’ Tseresnyét, Tengeriszőlőt, és Megygyet a’ téli szükségre most kell szedetni, és kit megszáraztatni, kit befőzni, ’s az éléskamrába félretenni.

...

13.) A’ bab, és borsó már most folyásnak indulván, a Gazdaszszony bab, és borsó karókról tészen rendelést: és a kotlos tyukokat megülteti, hogy őszi csibéji legyenek.

19.) A’ Dinnyét, és ugorkát ezen idő tájban megszokás porhálni, és a’ Sárgadinnyét megherélni. Némellyek a’ fejeskáposztát Junius végével elöször megköltik.

21.) A’ Hyacinth, Narcis, és Tulipán hagymákat Sz. Iván napkörűl kiszedni szokás, és Sz. Márton napig hüs, szárazhelyen tartani. A’ Rozmarin ágakatis most már jó lebújtani, de Meggy eczetetis most kel tsinálni.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Pünkösd (Május) Hava

 

2.) A’ Kertben a’ gaz még jobban, és hamarább gyarapodik, mint a’ Kertivetemények; tehát, a’kik nem varranak azokat a’ gyomlálásra kel azonnal hajtani, mihelyt a’ föld megázván, a’ füvet gyökerestől ki lehet szakasztani.

 

6.)  Sok tavaszszal nagy ezen Hónapban a’ szárazság; tehát előre kell gondoskodni, és a’ kert öntözésére, vagy az esővizet szükség hordóra szedni, vagy ha ez elfogy, kút-vizet hordatni és estvénként a’ veteményeket megöntöztetni: A’ szappan, és Konyhaöbliték igen kövérit, ha a’ Kert földje azzal megöntöztetik: de nem ott a’hol valami vetemény van: mert ennek árt.

 

7.) Már ezen időben a’ Kukoritza, Fokhagyma, Borsó, és idejénvaló Káposzta palánta jó neven veszik, ha töveik környékét a’ tselédek megporhálják, es hordóbavaló Fejes, és Kelkáposzta, Karaláb, és Zeller plántákatis raknak, s a’ sürűen vetett vereshagymát kiszedik, és elplántálják. Tzukorborsót, télre való ugorkát, és későbbi salátát ismét kell vetni.

 

8.) A1 Dohánytis most van az ideje, hogy a’ kövér, és porhanyó főldbe elplántáljuk.

 

12.)Ezen Hónapban már a’ parlagi rozsa, gyöngyvirág virítanak; azértis etzetnek, és viznek valót szedetni kell; mint szinte a’ bodzafa virágját, székfüvét (Camillen) és búza virágotis megszedeti a gondos Gazdaszszony több féle házi hasznaiért, és jó helyre félreteszi.

 

18.) Ha a’ télre való Fejes-káposzta palántát Pünkösd tájban elrakjuk: tizennégy nap múlva meg kell porhálni; de kifoldozni negyed napra bátran lehet.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

 

Szent György (Aprilis) Hava.

2-0 Legnagyobb foglalatosságot kiván a’ Kert ebben a’ hónapban; azért is míg a’ hó leve bent van a’ főldben, a Saláta vetés, borsó rakás, Paprika, és Zeller, veres répa, káposzta, kel, karalább, és kártifiól vetés ezen Hónap elején túl nem haladhat: de ha lehet, Józsefnap körűl legjobb vetni. Hogy ezen plánták addig megis erősödjenek, míg az erősebb melegek a’ bolhát el nem szaporítják: palánta mag alá a’ trágyázott főld nem jó: mert bolhát nevel; az erdei gyep, vagy parlag föld legjobb: azért ezt jókor meg kell hozatni szekérrel.

 

3-0 A’ magnak való Káposztator’sákat, és győkereket, szegfüvet, Auriculát, Violát, és Tubarózsát, Rosmarint, ’s a’ t. ha már a’ dértől nem lehet félni ezen Hónap közepén legfelebbis kiültetni szokás.


14. Kukoritzát, Dinnyét, és Ugorkát ezen Hónapban szükség vetni, vagy rakni, és ha az idő jó, nem kel nekik Szent György napjátis megvárni egészen: sijetni mindazáltal velek nem tanátsos.

 

A’ melly Gazdaszszonynak Szent György napkor illyen renden van a’ Háza: megérdemli hogy a’ Férje szeresse és betsülje.

 

 

Böjtmás (Martius) Hava

 

2-0 Ha az idő a’ múlt hónapban nem szolgált: most sem késő a’ kész Melegágyakat bevetni, és a’ hideg éjjelek ellen szalma fedelekkel betakartatni.

3-0 A’ mindenféle veteménymagokat szedje elől a’ Gazdasszony, és ha Februariusban nem lehetett, most már vetni kell, az idején valókat.

4-0 A’ kertet már fel kell sorban ásatni, és ha a’ főld valamennyire megmelegedett: a’ szokott vetemény magokkal egymás után bevettetni. Hogy annál jobban nöjjenek: meg kell porhálni a’ fokhagymát, és kint telelt, Kel, és Kártifiol palántákat: de ez tsak az igen jó Esztendőben eshetik meg.

5-0 A’ Kender, Len, Káposzta, és Dohány alá a’ főldet másodszor ezen hónapban is meg kell jó apróra szántatni.

6-0 Még a’ Nyirfa nem bimbózik, szivósabb természetű: Erre nézve most kell ágakat szedetni, és azokból egész esztendőre való seprőket köttetni.

 

10-0 A’ magnak való Fejeskáposzta, Kel, Karaláb, Kártifiól, Veres, Fejér, és Sárgarépák, retkek, Hagymák már illyenkor sokszor tsiráznak, és ha őket friss levegő nem éri, megfúlnak, és rothadnak. Ezértis a’ Gazdaszszonyok a’ zőldsgpintzéket szellőztessék, vagy ha a’ főld, és idő engedi, ültettessék ki a’ Czirzés előtt.

11-0 A’ bor fejtésekor egy edény seprőt félre kell, tenni, és gondját viselni. Ennek egész esztendőben többször veszszük hasznát, ha vagy a’ vasedényeket akarjuk tisztíttatni.

12-0 A’ Mártiusi hóviz betses. Ezt, mentől későbbi, annál többre betsűlik azok a’ Gazdaszszonyok, a’ kik szagos, és egyéb vizeket akarnak égetni: mert az illyen víz igen tiszta, nints annyi Só, Salétrom, Kövérség, ’s rothadt test benne, mint az esővízben.

 

15-0 Mentől idejébben lehet, a’ kolompért el kell rakatni; és ezen Hónap végénél tovább halasztani káros: a’ kik őszszel rakják, még több almát szednek alóla.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820


 

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek