Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Talán csak a párjukat kereső békák érzik olyan jól magukat a hűvös, havas, csapadékos áprilisban, mint a gyümölcsösben kárt tevő gombák. Közöttük is a legfontosabbak: a monília, tafrina és a varasodás. Ők a felelősek az elrothadó termésért, kunkorodó levelekért, a kopaszodó és elhaló ágakért, sőt fapusztulásért.

Jellegzetes monilinia-körök szilván.jpgJellegzetes monilinakörök a szilván

Tulajdonképpen csodás trükkjeiknek köszönhetően sikeres életet élnek, mert sok egyedük célba érve elrothasztja a gyümölcsöt és feléli a gazdanövényt. A modern vegyszerekkel sikerülhet a károkozást csökkenteni, és ami ennél is fontosabb, a hasznos növények, ha jól tartják őket, képesek a kártételt túlélni, kinőni. Főleg gombaölő szerekkel lehet távol tartani őket, de mostanában egyre többet kísérleteznek növényi olajokkal, teákkal és más biológiailag aktív anyagokkal. Bizonyára rövidesen versenytársai lehetnek a szintetikusan előállított vegyszereknek.

A legtöbb balkonnövényünk egy évadra szól: kikel a magból, szépen fejlődik, virágzik, majd meghal. Az egynyáriakkal így aztán nincs gondunk, ilyentájt már a komposzton landolnak. A helyükre ültethetünk csarabot (lánykori nevén erikát), díszkáposztát, árvácskát, így a hideg napokon sem maradunk csupasz virágládákkal. Télen a helyükön maradhatnak a szegfűfélék, kivéve a futószegfűt, mert az nem bírja a fagyot.

Kép5.jpg

Örökzöldek bajban

2012 a tuják, hamisciprusok és más kerti fenyők cudar éve volt. Erről tanúskodik sok olvasói levél, valamint bármerre is járok, ha a kertekbe kukucskálok, szörnyű állapotban lévő örökzöldeket látok. Van, ahol minden rendben, de a mellette lévő kertet már a tujahalál uralja. Az esetek többségében nem a talajjal, a hellyel van baj, a légköri aszály hibáztatható. Pedig egyszerű lenne megmenteni őket. Nem kell hozzá más, csak egy kézi öntöző, s azt is kell tudni, hogy a tuja nem idevaló, pláne nem az egyre melegedő nyaraink növénye.

DSCF3977.JPGA szomszéd kertje nem mindig zöldebb

Mentsük meg a tujákat!

Sokan panaszolják, hogy az idei évben a tujapusztulás soha nem látott méreteket öltött. Az okok az aszályos 2011-es év és a nagyon kemény tél. A növények ezek közös hatásának következtében kiszáradtak vagy legyengültek, és a betegségek elhatalmasodtak rajtuk.

download.php.jpg

Miért érzékenyek a szárazságra?

A tuják gyökérzetének fő zónája a föld felső 60 cm-re. A rendszeres öntözés hatására azonban "ellustul", sokszor csak 40 cm mélységben intenzív a növekedése, így a tartós szárazság végzetes lehet.

Miért szükséges a növényvédelem?
Ma Magyarországon szinte nincs olyan növény, amely ellenállna a különböző betegségeknek. Olyan fajtákat is támadnak, amelyek 20 évvel ezelőtt még ellenállók voltak. Amennyiben ún. "biokertet" szeretnénk, dísznövényeink esztétikailag nem tudják produkálni a tőlük elvártakat. Száraz, rágott, gombafoltos levélzetük lehangolttá tehet minket, nem is beszélve az állati kártevők nem túl kellemes látványáról. A foltos, deformált, kukacos gyümölcs nem igazán étvágygerjesztő, rosszabb esetben fogyaszthatatlan.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek