Sokan panaszolják, hogy az idei évben a tujapusztulás soha nem látott méreteket öltött. Az okok az aszályos 2011-es év és a nagyon kemény tél. A növények ezek közös hatásának következtében kiszáradtak vagy legyengültek, és a betegségek elhatalmasodtak rajtuk.

download.php.jpg

Miért érzékenyek a szárazságra?

A tuják gyökérzetének fő zónája a föld felső 60 cm-re. A rendszeres öntözés hatására azonban „ellustul”, sokszor csak 40 cm mélységben intenzív a növekedése, így a tartós szárazság végzetes lehet.

Hogyan pótoljuk a szükséges csapadékot?

Hosszabb száraz idő esetén heti egy alkalommal a növények tövétől számított 1-m-es körben négyzetméterenként 60 l vízzel öntözzük be a tujákat. Esténként a lombjukat párásító öntözéssel frissítsük, legalább minden második nap.

Egyéb teendők a növények érdekében

1. Takarítsuk ki a növényekből az elszáradt leveleket!

2. Szükség esetén a beteg részeket metsszük le!

3. A nagy, felnyúlt tujákat vágjuk vissza!

4. Kötözzük össze a szétálló ágakat!

5. A földet fedő régi lombot szedjük össze, de ne komposztáljuk, hanem szállítsuk vagy szállíttassuk el, mert a betegségek ezekből az ágakból támadnak újra.

6. A növények tövénél lévő föld felső 1 cm-ét termeljük le, mert a maradék kártevőktől így tudunk megszabadulni.

7. A növények tövénél lévő föld felső 10 cm-ét bontsuk meg csákánnyal vagy lapáttal. Ezzel a módszerrel a növényt mélyebb gyökeresedésre kényszerítjük.

8. A tuják méretétől  függően juttassunk ki 3-6 dkg/m2 azonnal oldódó, nagy nitrogén- és mikroelem-tartalmú műtrágyát.

9. Alaposan áztassuk be a növényeket minimum 60l/m2 vízzel! Száraz idő esetén 3 nap múlva ismételten öntözzük be őket ily módon!

10. A betegség tüneteit hordozó növényeket permetezzük le! A teljes körű védekezés érdekében réz- és kéntartalmú, valamint rovar- és atkaölő vegyszerek kombinációját juttassuk ki. Ezután még 2 alkalommal, 10-10 nap elteltével végezzük el ismét a növényvédelmi munkákat!

smaragd-tuja.jpg

Érdekesség

A közhiedelemmel ellentétben az örökzöldek többsége nem kifagy, hanem kiszárad. Télen is lassú vegetációt folytatnak, és ha a föld átfagy a gyökérzónájukban, nem tudnak sem vizet, sem tápanyagot felvenni, ezért elpusztulnak.