Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szexjáték cicusoknak

Az állandó helyszűkével küszködő városi hobbikertésznek nagy csapás, ha birodalmát házi kedvencekkel is meg kell osztani. Az ebekkel egyszerűbb a helyzet: legtöbbjüknek egy kerítés vagy kennel megálljt parancsol. A macskák viszont amolyan 3D-s jószágok, nemcsak a talajon szaladgálnak, ügyesen másznak fára, kerítésre, őket sokkal nehezebben lehet kordába kényszeríteni.

CIRMOS másolata.JPG

Különösen az év végi ünnepek során értékelődnek fel a családi ételköltemények. Növénybarát olvasóink, ha máshonnan nem, posztjainkból számos alkalommal kedvet kaphattak élő fűszernövények tartására. Az otthon fűszert termesztők megtapasztalhatták - minden tisztelet a szárítmányok forgalmazóinak -, hogy más az íze az ételnek, ha frissel fűszerezik. Az illatos, ízes mini kertecskék a hideg hónapokban is megélnek, elférnek egy-egy nagyobb zöld területen, a legjobb helyük a télikertben, zárt verandán lenne. De a konyhaablakban vagy világos előszobán is megélnek.

cropped-dsc_1364-modifier5.jpgNem rossz a szárított, de a friss az mégiscsak más

Fűszerek télire

A gondos-szorgos kertészek már jó időben gondoltak az ínségesebb napokra, amikor nincs mindenféle fűszer frissen az ablakban vagy a kertben. Én nem tartozom közéjük, mert - bár úgy tartják, szárítani még a virágzás kezdetén érdemes az illatos-aromás növényeket - mindig akkor kapok észbe, amikor a mentáim, kakukkfüveim, rozmaringom stb. teljes virágpompába borulnak, és a meleg napoknak is vége.

Drying-Herbs-ⓒ-Michaela-at-TGE.jpg

Aki résen volt, kis csokrokban szellős, ám tűző naptól távol eső helyre fellógatta a raktározásra szánt fűszer- (és gyógy-)növényeket, majd néhány hét múlva szépen lemorzsolgatta a leveleket és jól záródó üvegekben vagy textilzacskókban elrakta a kamrába.

Menta az ablakban

A mentáról már írtam a fűszerkert építése kapcsán, de annak sem kell lemondania e csodás növény illatáról, látványáról és használatáról, akinek csak a konyhaablakban, esetleg az erkélyen vagy gangon van lehetősége az ültetésre.

Az alábbiakban láthatjátok, hogyan ültessünk mentát (vagy egyéb fűszernövényt) pl. kaspóba.

A teljes verziót megnézhetitek itt.

A sorozat első részében bemutattam, hogyan építhetünk sakktábla alakú fűszerkertet, most nézzük meg, melyik a leginkább sikerrel kecsegtető fűszernövény, amellyel szinte bárki próbálkozhat.

A borsosmenta vadon nem fordul elő. A tudományos nevében (Mentha × piperita L.) látható "x" azt jelöli, hogy egy keresztezésből származó növényről van szó. Valószínűleg a vízi menta (Mentha aquatica) és a zöld menta (Mentha spicata) kereszteződésével jött létre. Föld feletti hajtását és szárított leveleit használjuk.

Évelő, lágyszárú növény, amely föld alatti módosult hajtásaival telel át. 30-100 cm magasra nő meg. Szára lilásan elszíneződő. Levelei tojásdad alakúak, szélük csipkés. Világos lila virágait július és augusztus között hozza. Szinte az egész növény kellemes, mentolos illatot áraszt. Nagyon ritkán érlel csíraképes magot.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek