Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Levendula a kertünkben
A levendula (Lavandula angustifolia) bokros növekedésű, természetes körülmények között félgömb alakú. Levelei keskenyek, hosszúkásak, a levelek fonákja molyhosan szőrös. Júliustól szeptemberig nyíló ibolyáskék illatos virágai álfüzérekben állnak.

A sorozat első részében bemutattam, hogyan építhetünk sakktábla alakú fűszerkertet, most nézzük meg, melyik a leginkább sikerrel kecsegtető fűszernövény, amellyel szinte bárki próbálkozhat.

A borsosmenta vadon nem fordul elő. A tudományos nevében (Mentha × piperita L.) látható "x" azt jelöli, hogy egy keresztezésből származó növényről van szó. Valószínűleg a vízi menta (Mentha aquatica) és a zöld menta (Mentha spicata) kereszteződésével jött létre. Föld feletti hajtását és szárított leveleit használjuk.

Évelő, lágyszárú növény, amely föld alatti módosult hajtásaival telel át. 30-100 cm magasra nő meg. Szára lilásan elszíneződő. Levelei tojásdad alakúak, szélük csipkés. Világos lila virágait július és augusztus között hozza. Szinte az egész növény kellemes, mentolos illatot áraszt. Nagyon ritkán érlel csíraképes magot.

Emlékszem, gyermekkoromban a nagymama vidéki kertjébe kirohantam mezítláb, hogy a még harmatos mentából saját kezemmel szakítsak egy csokorral. Aztán élvezettel szívtam magamba a menta illatát. Később már csak a nagyáruházak zöldségosztályán találkoztam a fehér műanyag poharas snidlinggel.

Megjelent blogunk egyik szerzőjének, Megyeri Szabolcsnak első könyve Fűszerkert címmel a Cser Kiadó gondozásában.


Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek