A sok eső ugyan jó hír a gombászoknak, de a kertészek foghatják a fejüket, mert az állandó pára, nedvesség nem csupán a gombás megbetegedések melegágya, de a csigák is imádják. Akárcsak a növényeinket.
Fűszerszárító házilag
2014.07.29. 05:00 - kapanyél
Az idei tavaszi és nyári időjárás nagyon kedvezett a fűszernövényeknek, a legtöbb őrült burjánzásba kezdett. Aki nem csak virágcserepekben vagy -ládákban tart bazsalikomot, oreganót, kakukkfüvet, lestyánt és társaikat, hanem egész fűszerkertje van, már egy ideje folyamatosan szüretelhet. Most gondoskodhatunk a téli tartalékokról, pl. úgy, hogy a levágott hajtásokat szellős, meleg helyen megszárítjuk. Szárító alkalmatosságokat készen is kaphatunk, de bármelyik elkészíthető otthon is. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorral, hogy mindenki kiválaszthassa a leginkább megfelelőt.
A felfuvalkodott tök
2014.07.16. 10:06 - sztroberri
A patisszon (Cucurbita pepo convar. patissoniana Greb.) - vagy püspökkalap, esetleg ujjas- vagy csillagtök - nekem egy igazi botanikai talány. A teremtéstörténetét valahogy úgy képzelem, hogy a Jóisten (vagy a természet, vagy akármi is legyen az) éppen a tökféléknél tartott, de az uborka, a főzőtök és a cukkini után már valami virágra vágyott, csak a kezében még nagyon benne voltak a fent említett zöldségfélék tulajdonságai. Különben mi értelme volna egy ízre ugyanolyan jellegtelen dolgot alkotni, mint a spárgatök, ráadásul mindezt megpucolhatatlan formában?!
Dugványozzunk, jó lesz!
2014.06.26. 05:00 - kapanyél
A tömegnövényekre kár sok pénzt költeni, a meleg nyárban házilag is sokszorosíthatjuk őket. Az eljárások többsége egyszerű, és aki próbálkozik, nem sokat veszíthet, ha esetleg a fióka életre keltése nem sikerül.
A folyamatosan nyíló egynyári virágokról már lehet magot gyűjteni. Azt azonban tudni illik, hogy nem hibrid-e a szaporításra kiszemelt növény. Ha igen, akkor felesleges a magfogás, mert nem biztos, hogy az utód hasonlítani fog.
Maggifű, a kötelező levesfűszer
2014.06.25. 10:00 - sztroberri
Kb. 10 éve történt, hogy a szomszéd néni a kezembe nyomott egy nagy csokor zeller kinézetű zöld levelet, mondván, ez maggi, és elég belőle egy szál a húslevesbe. Előtte soha nem hallottam ilyen nevű növényről, csak az ételízesítő Maggiról, ami gyerekkorom nagy kedvence volt. Hollandiában élő nagybátyámnak köszönhetően a nagymamánál mindig volt jó pár üveggel, és annyira szerettük, hogy a gyümölcslevesen kívül mindenbe löttyintettünk belőle.
Utolsó kommentek