Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amint kisüt a nap, s melegszik az idő, a kerttulajdonosok legtöbbje késztetést érez, hogy derékfájdító munkáját megkezdje. A hosszúra nyúlt tél miatt rövid időre koncentrálódik az elvégzendő feladatok nagy része. A Max Otto von Stirlitz SS-Standartenführer hőstetteit bemutató, vagy harminc éve népszerű tévésorozat címét idézve: elérkezett a tavasz 17 pillanata, azaz legalább ennyi teendőnk van mostanság a kertben.

A kerttulajdonosokat pontosan három csoportba lehet sorolni. Van, akinek semmit nem jelent a birtoka, szalmaszálat nem tesz keresztbe. Legfeljebb - jobb esetben - kertészt alkalmaz. Ha nem, a gaz ellepi a kertet, kesze-kusza a sövény, kornyadoznak a félig kiszáradt, gutaütéses fák. Az ilyen szomszédra mondják: török átok. Egy másik "kerttársaságba" tartoznak a fenntartók. Ők nyírják a füvet, a sövényt, a virágágyásba ültetnek egynyári növényeket, gondozzák a fákat, örökzöldeket, cserjéket. Öntöznek, (mű)trágyáznak. Az igazi kertbarát azonban az, aki alig várja a tavaszt, hogy ismét munkához lásson a ház körül. Közöttük van, aki, régi növényeivel bíbelődik, más a faiskola növénycsemetéi között válogat kora tavasszal, és azon tűnődik, hová, mit ültessen még, és egyáltalán, hány növényt vásároljon az új szezonra.

A kertásásban nagy segítség a motoros kapa.jpg

Ködös, párás, borongós, de még fagymentes idő várható a hétvégén, úgyhogy még mindig lehet a kertben tenni-venni, de akár trópusi hangulatú programokat is választhatunk a szürkeség helyett.

P4140559[1].JPG

Szerencsére alábbhagyott a hőség, kicsit fellélegezhetünk, meg persze elvégezhetjük a kertben azokat a munkákat, melyekre a kánikulában nem került sor.

Az eső nem mért egyformán, néhol túl sokra sikeredett, másutt meg se kottyant a földnek. A gaz persze már kevés nedvességet is meghálál, úgyhogy biztosan mindenki talál a kertjében kihúzogatni valót. A fákat viszont lehet, hogy meg kell locsolni a hosszú szárazság után. Érdemes a tő körül fellazítani a talajt, vagy lyukakat fúrkálni a földbe, hogy a víz könnyebben eljusson a gyökerekhez.

cukkini.JPG

Az utóbbi napok hűvös időjárása után most már elég megbízható nyár várható, úgyhogy sok időt tölthetünk a kertben. Remélhetőleg a növények átvészelték talajmenti fagyokat, és a leandereket se kellett visszacipelni téli pihenőhelyükre.

A hétvégére szép időt jósolnak, nem lesz már akkora hőség, eső is várható, bár reméljük, nem úgy, ahogy az ország egyes részein volt a napokban. A jégről is szívesen lemondunk...

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek