Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagymamám mindig a virágcserepekbe szórta a kávézaccot, mondván, az jó! Sokáig azt gondoltam, ez csak a rá jellemző "nem dobunk ki semmit"- filozófia része, de ma már tudom, hogy igaza volt. A jó kertész, bizony, kávét iszik, mert a zacc a növényei kedves barátja.

A múlt heti posztra érkezett kommentek arra sarkalltak, hogy folytassam a témával kapcsolatos tanácsadást. Az "első lépések" egy még nem művelés alá fogott, "szűz" terület rendbetételéről szóltak. Különbséget kell tenni pihenő díszkertnek kialakított és haszonnövény termesztésére beállított kertek között, de természetesen kombinálhatók egymással. Az alkalmazandó módszereket ez alapján szelektáljuk.

Ezen a hétvégén is ragyogó napsütésre számíthatunk, csapadék sem várható, úgyhogy akár örülhetnénk is, ha nem lenne szmog. Ha valaki ennek ellenére kimerészkedik, akad azért tennivaló a kertben.

- Famennyiségtől függően megint mindent szép színes levél borít. A fák minden tápanyagot visszavonnak a levelekből, és a gyökerekben tárolják azokat. Tavasszal ez adja az erőt az induláshoz. A kevesebb napfény miatt a levelek zöld színét biztosító klorofilltermelés alábbhagy, így a lomb megmutatja "igazi" színét. A gyepről továbbra is távolítsuk el az avart. A fák, bokrok alatt meghagyott levelekre szórjunk kéregmulcsot vagy vékony rétegben komposztot, így nem tudja elfújni a szél. A nagyobb mennyiségben felhalmozott lomb kitűnő szállás a sünöknek, akik a futóbogár mellett a csigák nagy pusztítói.   

- Ha pocok van a kertünkben, rácsos kosárban ültessünk (pl. hagymás virágokat), és a fák tányérját ne mulcsozzuk. Vagy tartsunk macskát, hátha megfogja.

- Még mindig nincsenek fagyok, úgyhogy ültethetünk dughagymát, gyümölcsfát, telepíthetünk sövényt, a meglevő örökzöldeket pedig locsoljuk meg, nehogy kiszáradjanak.

- A gyökérzöldségeket szedjük fel, ha eddig nem tettük, és rakjuk nedves homokba.

- A tavasszal virágzó cserjéket (aranyvessző, orgona) ilyenkor már nem szabad metszeni!

-A hosszan tartó jó idő ellenére már megjelennek a madarak a kertekben, úgyhogy ideje rendbe hozni a madáretetőket, ill. kirakni újakat.

Programnak pedig továbbra is az Orchideakiállítást ajánljuk a Vajdahunyadvárban. Megnéztük, nagyon szép, hamarosan be is számolunk róla.

Szép hétvégét!

Alapjában véve békés természetű ember vagyok, nem bántok senkit. De amikor megláttam a kis bazsalikompalántákon lakmározó csigahordákat, tudtam, hogy eljött a cselekvés ideje.

Miután a kerti munkákkal kapcsolatban is rendszeresen időzavarban, csúszásban vagyok, gondoltam, saját okulásomra, és talán mások segítségére is csokorba gyűjtöm az aktuális tennivalókat.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek