Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

Téltemető (Fotó: Demeter Károly)

Január - Boldogasszony hava

4. hét:

- január 20. (Fábián, Sebestyén): Az első tavaszébresztő nap. Ekkortájt indul meg a fákban a nedvkeringés.

- január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

- január 22. (Vince): Egyes helyeken "vincevesszőt" vágtak, és a szobában vízbe állították. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő évi termést.

A gazdák szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés.

Az időjárásra is odafigyeltek: szép, napos idő jó bortermést, a rossz idő viszont silányat ígért: "Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod."

- január 25. (Pál): "Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel."

A derült idő azt jelentette, hogy még sokáig lesz hideg. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Elkezdődött az adventi készülődés időszaka, és ha nem akarunk kapkodni, jó, ha nekilátunk az ajándékötletek gyűjtésének és megvalósításának. A kertészkedőknek kézenfekvő, hogy portájuk terméseiből készítsenek apró, de ötletes ajándékokat. Az olyan egyszerű termékeket, mint a lekvár, szörp, bor, díszhagyma vagy pálinka furfangos csomagolással lehet egyedivé tenni.

Nem baj, ha a csomagolás szebb, mint a töltelék

Régi népélet naptára

November - Szent András hava

46. hét:

- november 11. (Márton): "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." A Márton-nap és a liba kapcsolatának fennköltebb magyarázata, hogy a legenda szerint a végtelenül szerény Szent Márton, amikor Tours püspökévé akarták szentelni, elbújt egy libaólba, de a szárnyasok hangos gágogással elárulták.

A praktikus ok ugyanerre a kapcsolatra, hogy ekkorra hízott meg a liba akkorára, hogy már le lehetett vágni. Innen a mondás: "Olyan kövér, mint Szent Márton lúdja". A Márton-napi lúdsütéshez időjóslás is társul: ha a lúdpecsenye mellcsontja fehér, kemény, havas tél várható; ha szürkés, akkor enyhe lesz az idő. A népi megfigyelések szerint a karácsonyi időjárásra is lehet következtetni: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Sokfelé úgy tartják, e nap időjárása megmutatja, milyen lesz majd márciusban az idő.

„A bornak Szent Márton a bírája” – tartja a mondás, hiszen ilyentájt már iható az újbor, így rendszeresen voltak nagy lakomák, bálok. Úgy tartották, minél többet iszunk e napon, annál erősebbek, egészségesebbek leszünk. Ezzel párhuzamosan dologtiltó nap is: a mosás, teregetés a jószág pusztulását okozná. A gazdasági év vége, ekkor számolnak el a pásztorok a behajtott jószággal, és az utolsó piacnap is ekkor van.

Régi népélet naptára


Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét

- szeptember 17. (Zsófia): Ha ez a nap itt találja még a fecskéket, idén már nem érkezik meg a hideg.
A mennydörgés, villámlás azt vetíti előre, hogy szép "vénasszonyok nyarára” számíthatunk, de kemény lesz a tél.

- szeptember 21. (Máté): Egyes vidékeken "pelyvahétnek" hívják, azaz vetésre nem alkalmas. Máshol viszont éppen az a hét a búzavetés időszaka, amikor is a gazda tiszta ruhában, szótlanul szórta szét a megszentelt vetőmagot a gabonaföldön. Káromkodni tilos volt vetés közben.

Csillagászatilag az őszi napéjegyenlőség napja, ezután kezdődnek a szüreti mulatságok, pásztorünnepek.

A bortermést is megjósolja e nap időjárása: „ Ha Máté napján tiszta idő vagyon, a bornak esztendőre nagy bőségét várják.”

Régi népélet naptára

Fotó: Höltzl Éva

Szeptember - Szent Mihály hava

37. hét:

- szeptember 8. (Mária, Kisboldogasszony): Ha az őszi búza vetését Egyed napján nem kezdték el, akkor Kisasszonykor tették: a vetőmagot szentelt vízzel megszórták, vetés közben imádkoztak, majd az üres zsákot feldobálták, hogy az Isten olyan magasra növessze a gabonát. Általában ekkor kezdték a dióverést is.

Ha hűvös az idő, nem indulnak útra a fecskék, mert hosszú, meleg ősz következik. Ha bugyborékosan esik az eső, csapadékos időszak jön.

A szőlőtermést is befolyásolja Kisboldgasszony időjárása: „Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

- szeptember 12. (Mária): Szűz Mária neve napja. Ha ezen a napon szép az idő, akkor a vénasszonyok nyara hosszú és derűs lesz.

Úgy legyen!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek