Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Irány a Gardenexpo!

Tegnap kezdődött az idei Gardenexpo, immár 6. alkalommal, bár én csak most voltam először. De nem utoljára!

A beengedő kapuknál a gépek egyike sem ismerte fel a jegyem vonalkódját, de némi egymáshoz küldözgetés után a biztonsági őrök szíve megesett rajtam, úgyhogy nem sokkal nyitás után belevetettem magam a kiállítás forgatagába.

Éppen akkor kezdődött egyik szakértőnk, Megyeri Szabolcs előadása a fűszerkertek építéséről, sok jó ötlettel, tanáccsal. Délután a kerttervezésről is beszélt, mindkét előadást a további két napon is meghallgathatják az érdeklődők. Szabolcs „Fűszerkert” c. könyve, és a most megjelent „Sírok gondozása” is kedvezményesen kapható a Cser Kiadó standjánál, sok egyéb új könyv mellett.

A nagyszínpad másik előadója a kertészeti és virágkiállítások látogatói előtt már jól ismert Hegedűs Ágoston volt, aki „Jó földjeiről” tartott bemutatóval egybekötött előadást. A közönség éber tagjai a végén 1-1 jó válaszért saláta- és karalábépalántákat, és persze Jó földet nyerhettek.

Látszik, hogy még nagyon a kerti szezon elején vagyunk, már ami a növényeket illeti. Szobanövények mellett csak néhány sziklakerti meg korai palántát lehet kapni, és persze a kiállítások elmaradhatatlan résztvevőjét, orchideát. Vetőmag és virághagyma van viszont bőven.

Kerti kisgépekből sincs hiány.

A kert kialakításához, szépítéséhez sok érdekes, látványos ötletet lehet találni. Egymást érik a jacuzzik, medencék, szaunák, csak győzzünk válogatni! Kedvencem a félbevágott malac alakú kád volt, amiben fával fűtött szál melegíti vizet.

A kerti bútorok többsége – számomra érthetetlen módon – fehér, de legalábbis nagyon világos, amit ilyen zárt kiállításon kívül legfeljebb dél-amerikai szappanoperák díszleteként, vagy fedett teraszon tudnék elképzelni, de kertben? Mindegy, a lényeg, hogy szépek, és sokan érdeklődtek is, ahogy láttam.

A karácsonyi dekoráció kicsit meglepett...

Praktikusabb megoldásnak tűnik a szilikon hálóval készült lebegő fotel, amit sajnos nem mertem kipróbálni.

Teljes kert vagy csak egy rész kialakítására inspiráló ötleteket találhatunk, egyik kedvencem ez a japánkert volt.

Nem kell sok hely a konyhakerthez

 Letisztult, egyszerű, szép

Aki csak kiegészítőkre, ötletekre vágyik, szintén nem csalódik: a legkülönbözőbb burkolatok, rusztikus tárgyak, kutak, kemencék közül válogathat.

Gyerekekkel is nyugodtan ki lehet menni: egyrészt az Orczy Kalandpark kihelyezett részlegében fáraszthatjuk le őket, másrészt időjárás- és gyerekbiztos játszóeszközöket is kipróbálhatnak. Ha türelmetlenkednének, elemmeghajtású bogarakkal minden bizonnyal lekenyerezhetőek.

Húsvét közeledtével dekorációs ötleteket is elleshetünk. 

 

A Gardenexpo egész hétvégén várja még az érdeklődőket, ma és holnap délután másik szakértőnk, Bálint Károly "Kertépítés a gyakorlatban" címmel tart előadást. Aki teheti, menjen, ha szerencséje van, még búvárnőt is láthat az egyik nagy medencében. Én sajnos lemaradtam róla:(

Részletes program itt

A múlt heti posztra érkezett kommentek arra sarkalltak, hogy folytassam a témával kapcsolatos tanácsadást. Az "első lépések" egy még nem művelés alá fogott, "szűz" terület rendbetételéről szóltak. Különbséget kell tenni pihenő díszkertnek kialakított és haszonnövény termesztésére beállított kertek között, de természetesen kombinálhatók egymással. Az alkalmazandó módszereket ez alapján szelektáljuk.

Az utóbbi időben több kérdés is érkezett ebben a témában. Van, aki évek óta parlagon heverő telket örökölt, másnak nem volt ideje a kertre, és mire észbe kapott, már átláthatatlan káosz várta.

Mielőtt nekikezdünk az elhanyagolt, "elvadult" kert rendbetételének, célszerű a helyszínre kihívott szakembertől tanácsot kérni. A feladat összetett, sok függ a meglévő állapottól és a kert adottságaitól. Ezzel együtt azért van néhány általános feladat, melyeket az ilyen kerteknél biztosan el kell végezni:

Kavicsos, sóderos talaj

Pozitív jellemzői
Jó vízáteresztő, nem tud a kert elmocsarasodni. A növények könnyen gyökeresednek.
Állati kártevők nehezen élnek meg benne. Az ilyen területeken általában jó vízellátású kutakat lehet fúrni.

A Kapanyél e-mail címére egyre több kérdés érkezik, ezért úgy döntöttünk, hogy a legtöbbeket foglalkoztató, ill. a legérdekesebb kérdésekre egy-egy posztban válaszolunk. Ezzel új sorozatot indítunk útjára, hetente egyszer. Természetesen a sorozatból kimaradó kérdésekre továbbra is e-mailben válaszolunk.

Az első téma lassan aktuális lesz, hiszen minden jel arra utal, hogy közel már a tavasz. Nézzük hát, miből érdemes magaságyást építeni Bálint Károly kertépítő szakértőnk szerint.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek