Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

44. hét:

- október 28. (Simon): Simon-Júdás napján kezdték Tokaj-Hegyalján a szüretet, melyről így szól a regula:
"Rég felírta Noé Tokaj hegyormára
Hegyaljai kapás várj Simon Judára."

Sok helyen a Simon-napi hidegről szól a fáma: "Eljön a Simon, Júdás, dideregve fázik a gulyás." vagy "Mögérkezett Simon Júdás, jaj mán néköd pőregatyás."

Simon-Júda napja a juhászélethez is szorosan kötődött, akárcsak az azt megelőző Dömötör-nap. Ekkorra már be kellett fejezni a nyájak behajtását, és e napon számoltatták el a juhászokat.

Ha szép az idő, a következő évben jó termés várható.

- október 29. (Nárcisz): A görög eredetű női név jelentése is a nárcisz mint növény.

- október 31. (Farkas): Faültető Farkas napja, vagyis e nap az egyik legalkalmasabb az őszi faültetésre.

Egész hétvégére gyönyörű időt jósolnak, úgyhogy érdemes kihasználni a vénasszonyok nyarát. A kertben ilyenkor még bőven akad tennivaló, valószínűleg most is talál magának, aki keres.

A szobanövények átültetésének is vannak szabályai: a figyelmes kertészek már tapasztalatból tudják, melyik mikor szereti, ha friss földet kap. Szerencsére a zöld kedvencek eléggé toleránsak, nem pusztulnak bele, ha nem ősszel, hanem tavasszal kapnak új földet. Az átültetés, különösen a nagyobb növényeké, férfimunka. A megfelelő talajválasztásnál is fontosabb, hogy nem szabad nagy piszkot csinálni.

barclay-butera-relaxing-room.jpgHa a pálma kinövi a lakást, új helyet kell keresni, vagy marad a csonkítás és az átültetés

Az első Föld napját 1970. április 22-én tartották Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. 20 évvel később az időközben alternatív energiaforrások kutatójává és szakértőjévé lett alapító és barátai már egy világmozgalom részeseiként hívták fel a figyelmet az ökológiai válságra.

Föld napja zászló.jpg

A tavaszi nagytakarítás, pakolászás során sok minden előkerül, amivel már régóta nem találkoztunk, vagy esetleg mindig kerülgettük, de nem tudtuk eldönteni, mi legyen vele. Notórius gyűjtögetőknél nem kérdés, hogy megtartják, de másoknak is érdemes megfontolni, mit lehet esetleg kezdeni egy-egy tönkrement vagy megunt tárggyal. Nem biztos, hogy minden szemétre való, a kertben sok dolgot újra lehet hasznosítani. Gondoljunk csak a blogon sokszor emlegetett "jelszóra": Ültetni bármibe lehet!

törött váza.jpgPl. törött agyagvázába: a pangó víz kizárt

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek