Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Novemberi komposztszüret

Ha jól sikerült a komposztszezon, akkor még a tél beállta előtt meg kell bontani a halmot, hogy az alul képződött értékes anyaghoz hozzáférjünk. Aki először szüreteli a halmát, készítsen elő erős műanyag zsákot, minél nagyobb szitát és vas- vagy ásóvillát. A morzsalékos, késznek tűnő anyagot el kell különíteni a félkésztől, hogy az tovább érhessen. Ehhez van szükség a villára. A szita is fontos, hiszen a jó komposzt morzsalékos, legfeljebb 3-4 milliméteres rögökből áll. Sokféle szitát lehet készíteni. Nálam legjobban egy kiselejtezett vas kertkapu vált be; amikor utánanéztem kiderült, hogy a ráhegesztett viszonylag sűrű fonatot bővített hálónak ismerik. Tökéletesen szétválasztja a kész anyagot a darabostól. A szitálás fontos, mert a durvább darabokat el kell különíteni, és ezek még egy szezont a komposztálóban tölthetnek.

komposzt ásóvilla szita talaj november

Folytatjuk múlt héten megkezdett sorozatunkat a szőlő és a lugas remek kapcsolatáról.

Miután sikerült a sátor-szőlőlugas nagyjából pontos helyéről és a fajtáról, fajtákról dönteni, a következő lépésre, a talajmunkák elvégzésére is sort kell keríteni. Lugast bármikor lehet készíteni, de szőlőt általában ősszel és tavasszal érdemes ültetni.

Pihe-puha kerti utak

Ha szívesen mászkálunk mezítláb, és szeretjük a természetes hatású kertet, válasszunk a kerti utak mellé és a kövek, járólapok közé olyan növényeket, amelyek bírják a gyűrődést. Persze, nem arról van szó, hogy folyamatosan tapossuk őket, de ha rá-rálépünk, attól még semmi bajuk nem lesz.

Talán a korszerű növényvédő szerek miatt is, de mostanára elveszítette jelentőségét a fatörzsek téli meszezése. Pedig, aki a tél közepén időt szán erre a nem is veszélytelen foglalatoskodásra, nem bánja meg.

Zúzmarás front előtt

A helyes kerti fagyvédelemmel az ügyes kertész lépéselőnnyel indulhat tavasszal, azonban nem árt résen lenni, mert könnyen egértanyává válhat egy-egy növényt védő kupac. Ilyenkor nem a fagy pusztít, hanem a pocok rág. De vigyázni kell, mert pihenő sün is lapulhat a halom alatt.

Most már tényleg érkezik a téli hideg. A kertekben az elengedhetetlen, még hátralévő fagyvédelmi munkákat nem lehet tovább halogatni. Aki szeretné, hogy tavasszal újraéledjenek kényesebb növényei, annak földdel, szalmával, egészséges falevéllel takarni kell ezeket.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek