Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Októberi tökölős

A tavasz után az ősz a kedvenc évszakom főleg a színek és az illatok miatt. Ez utóbbiak közé tartozik a sült gesztenye és a sütőtök illata, mert nagymamám mindkettőt gyakran készítette. Igaz, gyerekkoromból csak a márványosan fehér héjú, lapított gömbölyű sütőtök hatalmas szeleteire emlékszem, de manapság már többféle közül válogathatunk.

P1050057.JPGNagydobosi óriástök

Az egres, ami piszke

Vagy köszméte. A Ribes uva-crispa eredetileg Európa és Ázsia ritkás erdeiben volt honos. 50-150 cm magas, szélesen elterülő cserje, ritkásan álló hosszú, vékony, szürkésbarna ágakkal. A levelek kettesével, hármasával, ritkábban ötösével elhelyezkedő hegyes tüskék hónaljában állnak (igen, tüskék; sajnos nem olyanok, mint a málnán, ezek a tüskék akár 1 cm-esek is lehetnek, ami bizony megnehezíti az ápolást és a betakarítást). A levelek szőrösek, kerekdedek vagy szív alakúak, szélességük 2,5-3 cm.

egres.jpg

Fekete áfonya

A fekete áfonya színével mindig is jóban voltam, nagyon tetszik a bogyók hamvas kékesfekete héja. Múltkor a piacon nem tudtam ellenállni neki, vettem egy kis adagot. Nem volt olcsó, de annyira ízlett az áfonyás mézes-vaníliás mascarponekrém, amit belőle készítettem, hogy utánanéztem a neten, mit is kell tudni erről a gyümölcsről, és hogy van-e esélyem arra, hogy a kertemben is megteremjen.

271623421246007923_rTA9cx45_f.jpg

A vakond és a gyermekláncfű számít a gyepes területeken fő kertészbosszantónak. A vakond ellen sok mindent nem lehet tenni, biztos védelmet a vakondháló jelent, de a gyermekláncfű távol tartása nem reménytelen.

A torma

A torma (Armoracia lapathifolia-macrocarpa - ezt termesztik, Armoracia rusticana - ez pedig hazánkban vadon terem) a keresztesvirágúak családjába tartozó növény, így a káposzta, retek rokona.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek