A kutyatartó kertbarát nyilván nem szeretne lemondani a szép, ápolt kertről, pedig a négylábú kedvenc(ek) és a rendezett díszkert gyakran tűnnek összeegyeztethetetlen dolgoknak. Nem elég, hogy vakondokok, csigák, rágcsálók és egyéb kártevők teszik próbára a hobbikertész idegeit, még saját házőrzőjével is meggyűlhet a baja.

Fifi Hektor040430(008).JPGHektor és Fifi

Általánosságban nem nagyon lehet írni a kutyák kerti viselkedéséről, hiszen mindegyikük egyéniség. Az egyik csak hever a kertben, a másik a kerítés mellett járőrözik, van, aki „felássa” a kertet, vagy csak hűsölés céljából kapar magának mély gödröt. Ami közös bennük, hogy a céljukat egyenes úton közelítik meg, és ha pl. a virágágyás erre a vonalra esik, az pech.

2008_07300004.JPG

A legbiztosabb megoldás, ha a virágágyásokat és a veteményest teljesen elkerítjük, de ez nem mindenhol kivitelezhető. Ilyenkor jöhet az oktatás, vagy az átmenetileg kihúzott kerti villanypásztor. Az okos állat néhány sistergő találkozás után megtanulja, hol van a tiltott hely, így ezután már egy sima drót is elrettentő erejű lehet. Ezzel együtt persze előfordulhat, hogy a gazdi távollétében győz a kíváncsiság, vagy a szomszéd macskája, tyúkja láttán a vadászösztön, aminek néhány növény láthatja kárát.

Fifi csirke040430(005).JPGFifi csirkével

A szobatisztaság mellett kis türelemmel a kerttisztaságra is megtaníthatjuk ebünket. A kijelölt illemhelyről már sokkal egyszerűbben eltávolíthatjuk kis ajándékait, mintha az egész kertből kellene összevadászni. Ha pedig rendszeresen elvisszük sétálni, ez a probléma is megoldódik.

A területjelölésről ugyan nem lehet leszoktatni, de megvédhetjük a gyepet és a növényeket, ha 1-1 vödörnyi vízzel hígítjuk a sárga tócsákat.

Tihany 2004_0711(010).JPG

Még a legjobb nevelésű, szófogadó kutyával is előfordulhat, hogy pikkel valamelyik növényre, és ezt nem is hagyja annyiban. Első kutyánk még kölyökként akasztotta össze a bajszát (szó szerint) egy termetes medvetalppal, és vérét sem kímélve küzdött vele, amíg végül a kaktusz húzta a rövidebbet.

A felelős gazdi megpróbálja a kertjét kutyabarát módon berendezni, vagy kedvencét a növények tiszteletére megtanítani. Ha másképp nem, úgy, hogy a kutyaházat is bezöldíti. Valahogy így:

kutyaház.jpg

Köszönet Czauner Péternek a kutyáiról készült fotókért!

Kutyatartással kapcsolatos érdekes olvasni- és készítenivalók a Furdancson és a Színes ötleteken. Aki pedig még többet szeretne megtudni négylábú kedvenceiről, most kedvére válogathat innen:  

FELELOS GAZDI_cser.jpg