Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Március 18. és 20. között immár 10. alkalommal rendezik meg a Gardenexpot a Papp László Budapest Sportarénában. A három nap alatt több mint 100 kiállító és rengeteg érdekes program vár minden kertbarátot. A Kapanyél, a Cser Kiadó és a Gardenexpo közös játékában most összesen öt családi belépő is gazdára talál, érdemes tovább olvasni!

Gardenexpo kert tavasz játék

Régi népélet naptára

időjárás fagy kerti munka tavasz

Február - Böjtelő hava

7. hét:

- február 16. (Julianna): "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja". Ennek azonban a fordítottját is tartották: „ha Dorottya locsog, Julianna kopog”, vagyis ha Dorottyakor enyhe az időjárás, akkor Juliannakor fagyok jöhetnek. Ettől a naptól már nagyon várták a jó időt, hogy elkezdhessék a kerti munkákat. Viszont az is gyakori, hogy e napon esik a hó; a nagykőrösiek szerint azért, mert kiszakadt Julianna dunnája. Akárcsak Holle anyóé… Ha Julianna napján havazott, a drávaszögiek azt mondták: bolondoznak a Julisok.

Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, akkor a héten leginkább esőre és enyhe időre számíthatunk, vagyis Julianna tágítja…

- február 19. (Zsuzsanna): Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor már közel a tavasz. Ha csorog az eresz, az jó termést ígér. Jó idő esetén elkezdték a szántás, vetés előkészületeit, széthordták a trágyát.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára február tavasz

Február - Böjtelő hava

6. hét:

- február 10. (Skolasztika, Elvira): Az oltóágak szedésének napja.

- február 11. (Elek): A székely hegyi pásztorok úgy tartották, a kígyók ilyenkor bújnak elő odúikból. Tavaszkezdő nap, ezért ilyenkor a hegyekben nagy tüzeket gyújtottak, hogy elűzzék a gonoszt (és a kígyókat).

- február 14. (Bálint): Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz. Az e napon ültetett facsemete hamarabb megerősödik. Ha Bálint napján hideg, száraz az idő, jó lesz a termés. Ekkor kezdenek fészket rakni, párosodni a verebek.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

13. hét:

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposzta és a káposztafélék vetését e napon végezték. Szlavóniában úgy tartják, ha távolabb esik a gazda földje, vigyázni kell, hogy útközben ne találkozzon kakassal, mert a káposzta helyett repce nő majd.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): Jézus fogantatásának ünnepe a fák oltásának, szemzésének napja. Ekkor lehet palántát ültetni, a fákat tisztogatni. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha rossz idő van, rossz tavasz, ha derült az idő, bő termés várható. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Március közepén már árusítják a balkonnövényeket, de ezek kiültetésével nem szabad sietni, hiszen jöhetnek még kemény fagyok. Az előkészületekhez azonban érdemes hozzákezdeni.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek