Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A folyamatosan érő zöldségek és gyümölcsök egész nyáron ellátnak bennünket teendőkkel, hiszen valamilyen formában megpróbáljuk átmenteni őket a hideg téli napokra. Üvegbe zárva, zacskóba téve, lefagyasztva, szárítva, aszalva, ki hogy. Az élelmiszer-tartósításnak számtalan formája létezik, melyek megismeréséhez szeretnénk most könyveket ajánlani.

Az aszalás és szárítás az egyik legrégebbi tartósítási eljárás. Már az inkák is ismerték, de elterjedt volt az ősi Kínában és Egyiptomban is. A régi korok embere azt vallotta: az utolsóként leszedett gyümölcsök az egész év növekedést serkentő erejét magukban foglalják, így szárított formában tárolva elfogyasztásukkor védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben. Míg őseink a napon szárították a termést, manapság már több lehetőség közül választhatunk. A Cser Kiadó Aszalt gyümölcsök és zöldségek című könyvéből elsajátíthatjuk saját kertünk gyümölcseinek szárítását és aszalását, de emellett számos ízletes receptet is találunk, amelyek a felhasználáshoz adnak kreatív ötleteket.

Szokásmondások

Egy kis olvasnivaló kellemes nyári estékre.

Kertész Manó (1881-1942) magyar és finnugor nyelvészt elsősorban a szólások vizsgálata tette ismertté, de mondattannal és névtannal is foglalkozott. Szokásmondások c. könyvéből mazsoláztam a földműveléssel kapcsolatos kifejezések eredetét.

szokasmondasok.JPG

A tolvaj és büntetése

"Jár a kaspós” – figyelmeztetett a szomszédasszony, amikor cipeltem be a kertbe egy újonnan vásárolt növénytartót. Gondoltam, csak nem mászik be a kerítésen valaki egy pár ezer forintos edényért. Tévedtem, reggelre a földre borított növény tanúsította, mégiscsak beugrott az új cuccért a jó szemű kaspós, ahogy a környékünkön elnevezték a gazt. Vad indulatokkal figyeltem ettől kezdve az esténként gyanúsan viselkedő sétálókat. Minden ismeretlenben tolvajt sejtettem, s kutyasétáltatás ürügyén járőröztünk, ebünk biztos szép időszakként emlékszik azokra az időkre.

A mi kaspósunk eltűnt, azóta sem jött. Annyit azonban meséltek róla, hogy a zsibpiacokon árusítja az új kerti edényeket. Így volt vagy nem, ma már mindegy. Különben is az új Btk. már nagyobb lehetőségeket biztosít a kerti tárgyak, növények védelmére.

De most már nemcsak drágább cuccokat, hanem ilyentájt a frissen ültetett növényeket is csenik, nemcsak közterekről viszik, a balkonládából, ágyásból is kihuzigálják.

  

Lábatlani mementó: nappal ültették, éjjel húzták.

A nagy szegénységben a szépet mégiscsak akarók talán így szerzik be növényeiket. A pár ezer forintos kár nagy bosszúság annak, aki pénzt és álmokat ölt a cserépbe. Állítsanak csapdát az álmok megrablójának, szőjenek terveket, de ne a lengő buzogányról, amely pörölyként lecsap a cseréphez nyúlóra, és villanyt sem érdemes az erkély korlátjába vezetni. Viszont a diliboltban kapható láthatatlan tinta jelöli a tolvajt, a növények közé rejtett patkányfogó kékre üti a körmét, ha ott nyúlkál, ahol nincs keresnivalója, de egy kamera is megteszi, a fényképet pedig közzé lehet tenni a kertészszájtokon, hiszen senki sem akar emu lenni egy békés családi kertfotón.

Ha már ilyen madaras napot tartunk, talán emlékeztek rá, hogy nem olyan rég hétvégi programnak ajánlottuk a Tatai Vadlúd Sokadalom c. eseményt. Új, kerti kis vendégeinket bemutató sorozatunk szerzői, Csonka Péter és Pénzes László régóta részt vesznek a szervezésben, hogy minél többen megcsodálhassuk az északi költőterületeikről érkező vadludak behúzását.

Ezúttal egy játékot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A Cser Kiadó a honlapján jelentkezett A hét könyve elnevezésű játékkal, ahol hétről hétre más és más témájú könyvet lehet nyerni.

Szerencsénkre május 20-án délig az Illatos növények című könyv az aktuális nyeremény, úgyhogy ha szeretnétek részt venni a nyereményjátékban, látogassatok el a Cser Kiadó honlapjára, ahol a játékkal kapcsolatos részleteket is elolvashatjátok.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek